2024. 10. 18. Péntek Lukács napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Kultúra

Budapestre hozzák Munkácsy Golgotáját

Budapestre utazik Debrecenből Munkácsy Golgotája; a Krisztus-trilógia legnagyobb méretű darabját a Szépművészeti Múzeumban, a festő születésének 180. évfordulójára rendezett, a Munkácsy - Egy világsiker története című nagyszabású tárlaton láthatja majd a közönség.

  • Budapestre hozzák Munkácsy Golgotáját

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a Golgota kölcsönzésével hosszú távra tervezett együttműködés jön létre az önkormányzat, a Déri Múzeum és a Szépművészeti Múzeum között, ami alkotások, műtárgyak rendszeres cseréjét jelenti a jövőben.

Az együttműködés keretében a Szépművészeti Múzeum anyagából elsőként El Greco Angyali üdvözlet című világhírű alkotását láthatja majd a közönség adventtől vízkeresztig a Déri Múzeumban - jelezte a polgármester.

Vigh Annamária, a Szépművészeti Múzeum főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy kiállításuk egészen különleges nézőpontból mutatja majd be Munkácsy fordulatokban gazdag életét, a szegény asztaloslegényből festőfejedelemmé válásának útját, sikereinek történetét. Megerősítette, hogy ők is nyitottak a Debrecennel és a Déri Múzeummal való együttműködés folytatására.

Angi János, a Déri Múzeum igazgatója hangsúlyozta, az intézmény mindent megtesz, hogy méltó őrzője legyen a rábízott műveknek, ezért a Golgota elszállítását komoly előkészületi munkák előzik meg. Jelezte: a Munkácsy-trilógia három darabja - a Golgota mellett a Krisztus Pilátus előtt és az Ecce homo című alkotások - november 2-ig láthatók még együtt a Déri Múzeumban, s várhatóan húsvétkor lesz együtt látható ismét a trilógia.

Fodor Éva Irén, a Déri Múzeum képzőművészeti gyűjteményének tárvezetője elmondta: restaurátor szakemberek közreműködésével már hónapokkal korábban megtörtént a Golgota alapos állapotfelmérése. A leemelés előtt a restaurátorok ismét átnézik a festményt és szükség esetén javítják a felmerülő apró hibákat.

Egynapos pihentetés után a hengerre tekert festményt klimatizált ládába helyezve emeli ki egy daru a kupolaterem ablakán, majd műtárgyszállításra alkalmas kamion viszi a Szépművészeti Múzeumba.

Fodor Éva Irén az MTI-nek felidézte, hogy első alkalommal 1995. augusztus 25-én láthatta együtt a közönség a Krisztus-trilógia három darabját. Érdekességként említette, hogy az alkotó, Munkácsy Mihály soha nem látta együtt a képeket.

A Krisztus Pilátus előtt és a Golgota az első debreceni kiállítást követő években - a tulajdonosi viszonyok rendezésének időszakában - még többször elkerült Debrecenből. A trilógia utolsó darabja, a Golgota 2020. január elsején került be a Déri Múzeum leltárába, azóta az intézmény Munkácsy-terme a három kép végleges otthona - mondta a szakember.

Fotó: A Munkácsy-trilógia: a Krisztus Pilátus előtt, az Ecce Homo és a Golgota – Origo.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Célpont: Magyar-testvérek a politikában + videó

Célpont: Magyar-testvérek a politikában + videó

A Tisza Párt elnöke mellett feltűnt már a közéletben fivére, Magyar Márton is. A kommunikációs szakember elég gyakran kapott fizetést olyan cégektől, amivel Magyar Péter is kapcsolatban állt tisztségei révén.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kiakadtak a románok az új Hunyadi sorozat miatt

Kiakadtak a románok az új Hunyadi sorozat miatt

Nehezményezik többek között, hogy a Hunyadi János gyermekkorát is bemutató alkotásban, amelyben a szereplők saját anyanyelvükön beszélnek, mellőzni fogják a román nyelvet, holott a főhős szerintük román volt.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!