2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 13:00

Kultúra

Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

Mézédes magyar szőlő, frissen préselt must, múltidéző programok és hagyományos mesterségek bemutatói várják azokat, akik szombaton ellátogatnak Borszűrő Szent Mihály ünnepére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba - tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

  • Borszűrő Szent Mihály ünnepe Ópusztaszeren

Kodácz Csengele elmondta, hogy ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mestersége fogásait. A látogatók találkozhatnak csipkeverővel, bútorfestővel, kádárral, bőrössel, kötélfonóval, papírmerítővel, kipróbálható a paprikafűzés és külüzés, a járgányos paprikamalommal őrölhető fűszerpaprika a vasárnapi leveshez, a kemencében finom étkek sülnek, a Nomád parkban 10. századi tevékenységek - kézi orsózás, rokkázás, szalagszövés - végezhetők. A Látogatóközpontban pedig Radics Béla gyűjtő és Szabó Dénes, az emlékpark munkatársa tart rendhagyó tárlatvezetést A szegedi halasbicska és a késesmesterség című kiállításon.

Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvező - beérik a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthatnak a must leszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek bekapcsolódhatnak a szőlőpréselésbe, és bőven fogyaszthatnak mézédes magyar szőlőt és friss mustot is. Nem maradhat el a szürethez kapcsolódó mulatság sem, az autentikus népzenét a Rézhúros Banda szolgáltatja, a tánclépéseket pedig Nagy Róbert tanítja meg az érdeklődőknek.

A Puszta házánál az idén a világ Legjobb Ifjú Madárfotósának választott Koncz-Bisztricz Tamás tart vetítéssel egybekötött előadást, az érdeklődők megismerkedhetnek a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet madárvilágával, és tartanak solymászbemutatót is.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!