2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Kultúra

Bemutatták G. Fodor Gábor új könyvét, A „késes” embert

Bemutatták a Kertész Imre Intézetben G. Fodor Gábor legújabb kötetét, A „késes” ember – Gondolatháború című művet. A könyvben szó esik a magyar jobboldal közelmúltbeli sikereinek okáról, hátteréről. A szerző feszegeti azt a kérdést is, hogy a politika mely természettörvénye vonatkozik a mindenkori kormányzó erőkre, továbbá, hogy miért véresen komoly dolog, illetve miért alapvetően fontos a gondolatháború.

  • Bemutatták G. Fodor Gábor új könyvét, A „késes” embert

A XXI. Század Intézet gondozásában megjelent G. Fodor Gábor legújabb, formabontó kötete. A politikai filozófus a többi között olyan kérdésekre keresi a választ mint, hogy:

„Képes vagyok-e felismerni, hogy a siker nem a sikerrel kezdődött, vagy hogy nincs olyan történelmi szükségszerűség, hogy ami volt, az most már mindig is lesz? Rájövök-e, hogy a normák meghatározásáért folytatott harcot nem direkt, hanem narratív módon kell megnyerni, mert csak a történetek számítanak, a sztorin múlik minden?”

G. Fodor Gábor szerint a magyar jobboldal elmúlt 20 évének legfontosabb tanulsága egyetlen mondatban sűrűsödik össze: „Ahhoz, hogy sikeres légy, szenvedned kell(...)Most sokan vagyunk. Nagyon sokan. Soha se voltunk még ennyien és soha se voltunk még ennyire sikeresek. Ez is erő. El lehet innen rugaszkodni. Nagy szükség lesz erre a tapasztalatra, ha kemény idők jönnek.”

A szerző szerint a politikai gondolat néhány egyszerű kérdésre igyekszik válaszolni: kik vagyunk mi és mit akarunk? Kik ők és mit akarnak? Mi a helyzet és mi a teendő? G. Fodor úgy véli fontos feltenni ezeket a kérdéseket, ugyanakkor mindez mit sem ér, ha a kormányon lévők nem tesznek meg mindent annak érdekében, hogy ne veszítsék el az emberek bizalmát, és ez csak eredmények felmutatásával lehetséges.

„Bármilyen kiábrándító természettörvénye is ez a politikának, attól még igaz: az emberek csak akkor maradnak melletted, ha eredményes vagy, ha mindannak, amit teszel, lesz eredménye. A bizalom tehát az eredménytől függ.”

G. Fodor Gábor a kötet bemutatóján úgy fogalmazott: a gondolatháborúk szükségszerűek és elkerülhetetlenek. A politikai filozófus szerint - legyen szó politikáról vagy művészetről - a tépelődés az alkotói folyamat elkerülhetetlen része. Ez az, ami új gondolatokat teremt. „Gondolat nélkül pedig nem lehet utat vágni a kilátástalanságban” – tette hozzá:

„Az értelmiségi a tépelődésből csinál művészetet. Erről szólnak Kondor Béla festményei, vagy Weöres Sándor megnyilvánulásai. A belső küszködésből születik valami jó dolog. Az alapvető különbség, hogy a politikusnál nem látjuk, nem láthatjuk a tépelődés fázisát, a művésznél viszont igen.” – mondta el a szerző.

A bemutatón résztvevő Molnár Tibor Attila „Trapp kapitány” zenész hozzátette: „a színpadon határozottan kell kételkedni”. A népszerű művész a gondolatok fontossága kapcsán megjegyezte: zenészként számtalanszor megtapasztalta, hogy valaki elültetett benne egy gondolatot, ami utána beindította az alkotói folyamatot.

A kötetet méltatta Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója is: „Valamennyiünkben háború dúl(...) a gondolatháború azonban a gondolkodó emberekben van jelen”, látni kell azonban, hogy vannak végrehajtó típusú emberek, akiket bíztatni kell, hogy jelezzék kételyeiket, mert így sikeresebbek lehetünk.

G. Fodor Gábor szerint lehet rosszul gondolkodni, a lényeg a gondolkodás akarása. Ugyanakkor létezik gondolatbűn: ez pedig a kishitűség. Annak a hitnek a hiánya, hogy mi is lehetünk másolásra érdemes modell. Aki kishitű, az már el is veszítette a gondolatháborút – állítja a szerző.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka Jánost választották a nemzet színészének

Kulka János Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját választották a nemzet színészének - közölte honlapján a Nemzeti Színház pénteken.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!