2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kultúra

Bemutatták Demeter Szilárd Rendhagyó Hazaszótárát a XXI. Század Intézetben

Rendhagyó hazaszótárt írt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója. A kötetet a XXI. Század Intézetben mutatták be. A valahol szabadsága – Rendhagyó Hazaszótár című könyv szembeállítja a nemzeti szabadságot a bárhol szabadságával. Amíg utóbbi lényegében a hontalanság szinonimája, addig a valahol szabadsága a nemzeti közösséghez tartozást jelenti.

  • Bemutatták Demeter Szilárd Rendhagyó Hazaszótárát a XXI. Század Intézetben

„Magyarnak lenni ma politikai állásfoglalásnak számít” – írja legújabb könyvében Demeter Szilárd. A Székelyföldön született író, filozófus szerint ez az, amivel az anyaországi magyarság csak most szembesül, azonban a kisebbségi létben szocializálódott magyaroknak erről évtizedes tapasztalata van. A szerző, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója művében szembeállítja a nemzeti szabadságot a bárhol szabadságával. Amíg utóbbi lényegében a hontalanság szinonimája, addig a valahol szabadsága a nemzeti közösséghez tartozást jelenti.

A kötetet G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója méltatta:

„Ebben a műben van egy rejtett szótár, amely a szülőföldről, a hazáról, a hazatérésről szól, nekem ezek a legerősebb érzelmi motívumok a könyvben; hogy mit jelent a szülőföld, a hazatérés problémája. Demeter Szilárd nem akar csak okoskodni, csak a rációra hivatkozni, hanem van benne érzelem, amit én hazaszerelemnek fordítanék le.”

Ferkó Dániel történész, újságíró a többi között arról kérdezte a szerzőt, G. Fodor Gábort és Békés Mártont, a XXI. Század Intézet igazgatóját, hogy korunkban milyen létkérdések feszítik a magyarságot, és hogy mit jelent ma magyar szemmel nézni a világra. Békés Márton a könyv egyik tételmondatával kezdte válaszát:

„Amerikai bárki lehet, de indiánnak születni kell. Ez egy atomsűrűségű mondat, ezt a mondatot nem lehet tovább hasítani, viszont mindent rá lehet építeni. Valamiért ez a magyar kultúrában neuralgikus pont. Itt a Szilárd valami mélyen magyart nagyon eltalált. Ezt a mondatot, mint a tengerből egy igaz gyöngyöt felhozta nekünk.”

Demeter Szilárd rámutatott: a világszabadság és a magyar szabadság egymást kizáró fogalmak. Előbbi ugyanis sem biztonságot, sem jogokat nem tud szavatolni polgárai számára.

„Ha nem az értéksemleges állampolgárok közössége, akkor mi az a politikai közösség, ami képes számomra szavatolni az emberi jogokat, illetve az emberhez méltó életet. Erre Szent István óta a válasz a nemzet, a nemzeti közösség. Ez az a közösség, aminek a határaiig közösséget tudunk vállalni mindenféle ügyben a nemzetünk más tagjaival.”

– fejtette ki a szerző.

Borítókép: Facebook.com/xxiszazadintezet

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!