2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Kultúra

Az Oppenheimer kapta a fődíjat az amerikai producerek céhétől is

Christopher Nolan Oppenheimer című filmje nyerte el vasárnap Amerikai Producerek Céhének (PGA) filmes fődíját.

  • Az Oppenheimer kapta a fődíjat az amerikai producerek céhétől is

A több mint nyolcezer producert tömörítő céh 35. alkalommal adta át díjait, amelyeket az ágazat szakértői az Oscar-díj barométerének is tekintenek. Az elmúlt 15 évben 12 díjazott a legjobb filmért járó Oscar-díjat is elnyerte, legutóbb tavaly a Minden, mindenhol, mindenkor című sci-fi komédia.

A J. Robert Oppenheimer életéről forgatott filmdráma a producercéh fődíjáért ugyanazzal a mezőnnyel versenyzett, amelyből a március 10-i Oscar-gála győztese is kikerül. Az atombomba atyjáról szóló film mellett a Barbie, a Szegény Párák, és a Megfojtott virágok is a díjesélyesek között volt. Utóbbi rendezője, Martin Scorsese produceri pályafutásáért kapott David O. Selznick-díjat a vasárnapi ceremónián, amelyet a Los Angeles-i Ray Dolby Ballroomban rendeztek meg.

Christopher Nolan a legjobb filmes producernek odaítélt díjat mások mellett producertárásának, Charles Royennek is megköszönte, aki az Oppenheimer alapjául szolgáló American Prometheus című könyvre felhívta a figyelmét.

Robert Downey Jr., a film mellékszereplője az Oppenheimert a "valaha elméleti fizikáról készített legnagyobb költségvetésű produkcióként" méltatta.

A filmsztár szombaton este kapta meg a legjobb mellékszereplő díját a hollywoodi színészcéh (SAG) díjátadó gáláján, ahol az Oppenheimer ugyancsak tarolt: megszerezte a legjobb színészgárda trófeáját, a címszerepet alakító Cillian Murphy pedig a legjobb színész díját vehette át.

A PGA vasárnapi díjátadóján az Utódlás és A mackó osztozott a televíziós fődíjakon. Az animációs kategória díját pedig a Pókember: A Pókverzumon át című produkció nyerte el.

Scorsese mellett kiemelkedő produceri pályafutásáért Charles D. King és Gail Berman is díjat kapott a szakmától az estén. King lett az első fekete producer, akit a Milestone-díjjal jutalmazott a PGA. Ezt az elismerést korábban Walt Disney, Clint Eastwood és George Lucas kapta meg a filmművészethez való hozzájárulásáért.

King 2015-ban alapította meg a MACRO médiavállalatot, hogy hangot adjon a fekete és más kisebbségi etnikumból származó művészeknek. A cég volt a producere a Denzel Washington és Viola Davis főszereplésével forgatott Kerítések című filmnek is.

Berman, az egyetlen nő, aki egy nagy filmvállalat és egy televíziós csatorna vezetői posztját is betöltötte, a Norman Lear televíziós díjat vehette át Sarah Michelle Gellartól, a Buffy, a vámpírvadász sztárjától. A producer felidézte, hogy annak idején senki sem gondolta, hogy ez a sorozat életképes lehet, de ő mégis látott benne valamit. A széria végül sikert aratott, és hét évadot élt meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!