2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Az ezernél is több csontvázon kívül másnak is örülhetnek a kutatók

Hír TV

2018. november 25., vasárnap 14:47

Az ország legnagyobb bronzkori temetőjét találták meg a régészek az M30-as nyomvonalán folyó ásatások közben. A feltárt sírok száma már most ezer fölött van, ami önmagában rekord, a maradványok mellett azonban kuriózumnak számító tárgyakat is találtak.

Az épülő M30-as nyomvonalán, Encs határában folynak az ásatások. Az eddigi adatok alapján egy középső bronzkori, az úgynevezett füzesabonyi kultúra temetőjét találták meg.

„Ez most eddig úgy néz ki, hogy szenzáció. Tehát nagyon jó, nagy sírszámú temetőről van szó, több mint ezer, 1200-1300 sírnál tartunk jelenleg, amit feltárhattunk a nyomvonal építéséhez kapcsolódó területeken” – számolt be Dávid Áron ásatásvezető régész.

Ez az eddig megtalált legnagyobb ilyen jellegű temető az országban. A több mint ezer csontvázon kívül a régészek még körülbelül 800 ember maradványait tudják aprólékos munkával a felszínre hozni.

Amellett, hogy sok kérdést felvet a megtalált leletanyag, rengeteg kuriózumnak is örülhetnek a kutatók, mondja az ásatás vezetője. A sírokból előkerült egy elektron hajkarika, és egy hatalmas méretű agyag kocsimodell. Ugyanilyen különlegességnek számít a vörös okkerrel kikent sírgödör, a legfrissebb lelet pedig egy körülbelül 3600 éves bronz nyélhátas fokos.

„Úgy néz ki, hogy a következő húsz év bronzkor kutatásának egyik alappillére lesz ez a temető. A leletanyag, illetve a restaurálás, a dokumentáció elkészülése után sokkal közelebb leszünk a most elképzelt nagy durranáshoz, ha lehet ezt így mondanom. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy az ország legnagyobb füzesabonyi temetője” – tette hozzá az ásatásvezető.

Az ásatás a következő napokban várhatóan befejeződik. A leletek a miskolci Hermann Ottó Múzeumba kerülnek, ahol tovább vizsgálják őket a szakemberek.