2022. 12. 03. Szombat Ferenc, Olívia napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 07:00

Kultúra

Az ezernél is több csontvázon kívül másnak is örülhetnek a kutatók

Az ország legnagyobb bronzkori temetőjét találták meg a régészek az M30-as nyomvonalán folyó ásatások közben. A feltárt sírok száma már most ezer fölött van, ami önmagában rekord, a maradványok mellett azonban kuriózumnak számító tárgyakat is találtak.

  • Az ezernél is több csontvázon kívül másnak is örülhetnek a kutatók

Az épülő M30-as nyomvonalán, Encs határában folynak az ásatások. Az eddigi adatok alapján egy középső bronzkori, az úgynevezett füzesabonyi kultúra temetőjét találták meg.

„Ez most eddig úgy néz ki, hogy szenzáció. Tehát nagyon jó, nagy sírszámú temetőről van szó, több mint ezer, 1200-1300 sírnál tartunk jelenleg, amit feltárhattunk a nyomvonal építéséhez kapcsolódó területeken” – számolt be Dávid Áron ásatásvezető régész.

Ez az eddig megtalált legnagyobb ilyen jellegű temető az országban. A több mint ezer csontvázon kívül a régészek még körülbelül 800 ember maradványait tudják aprólékos munkával a felszínre hozni.

Amellett, hogy sok kérdést felvet a megtalált leletanyag, rengeteg kuriózumnak is örülhetnek a kutatók, mondja az ásatás vezetője. A sírokból előkerült egy elektron hajkarika, és egy hatalmas méretű agyag kocsimodell. Ugyanilyen különlegességnek számít a vörös okkerrel kikent sírgödör, a legfrissebb lelet pedig egy körülbelül 3600 éves bronz nyélhátas fokos.

„Úgy néz ki, hogy a következő húsz év bronzkor kutatásának egyik alappillére lesz ez a temető. A leletanyag, illetve a restaurálás, a dokumentáció elkészülése után sokkal közelebb leszünk a most elképzelt nagy durranáshoz, ha lehet ezt így mondanom. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy az ország legnagyobb füzesabonyi temetője” – tette hozzá az ásatásvezető.

Az ásatás a következő napokban várhatóan befejeződik. A leletek a miskolci Hermann Ottó Múzeumba kerülnek, ahol tovább vizsgálják őket a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kamerun legyőzte Brazíliát, mégsem jutott tovább

Kamerun legyőzte Brazíliát, mégsem jutott tovább

A brazil válogatott 1-0-ra kikapott a kameruni csapattól pénteken a katari labdarúgó-világbajnokság G csoportjának harmadik fordulójában, de így is csoportgyőztesként jutott nyolcaddöntőbe, míg az afrikai gárda sikere ellenére búcsúzott.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!