2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:55

Kultúra

„Attól nem jut előre a színész, ha megalázom”

Elsősorban rendező, és az is akar maradni, a színház igazgatást viszont el kell végezni – fogalmazott Vidnyánszky Attila a Hír Televízió Ikon című műsorában. A Nemzeti Színház főigazgatója azt vallja, jó hangulatban kell alkotni.

  • „Attól nem jut előre a színész, ha megalázom”

Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéje, valamint Katona József Bánk bánja után az október 19-én bemutatásra kerülő Madách Imre Az ember tragédiájával a három nagy klasszikus magyar dráma a Nemzeti Színház repertoárjára kerül. A Vidnyánszky Attila rendezésében színre kerülő mű kapcsán a rendező–színház-főigazgatót Ikon című műsorunkban kérdeztük. 

Vidnyánszky Attila elmondása szerint az Ember tragédiája című darabbal nem szabad kapkodni, ezért is csak most érkezett el az ideje, hogy bemutassák, pedig nem először rendezi a darabot. „Ezt úgy kell megcsinálni, hogy évekig ott lehessen a Nemzeti Színház repertoárján. És most érezem azt, hogy a társulat ért már engem, értik azt, hogy mit szeretnék, azt a nyelvet, amit beszélek, és én is megismertem őket. Mindegyikük egy-egy hangszer, kicsit tudok már rajtuk játszani” – emelte ki. 

A bemutatásra kerülő mű Vidnyánszky Attiláé, de a mondatok, a szellemiség Madáché, húzta alá. Szerinte a legnagyobb rendezői bűn ugyanis, amikor mást mondanak el a szerző művével, mint amit a szerző akart: „a színházi formanyelv szempontjából szabad a terep, bármit lehet és bárhogyan, a lényeg az, hogy a szellemisége a műnek ne változzék meg.”

A kritikákkal, kritikusakkal kapcsolatban megismételte, tíz-tizenöt éve konstatálja, időről időre újra, hogy a kritika nem a szakmáját végzi, hanem kultúrpolitizál. Hangsúlyokat tesz és irányokat próbál mutatni, amire képtelen. Szerinte nem elég felkészültek az emberek, nem elég alázatosak. „Nekem a pici nézőnek a csillogó szeme sokkal fontosabb visszaigazolás, mint bármi” – húzta alá. 

Vidnyánszky Attila arról is beszélt, abban hisz, hogy jó hangulatban kell alkotni, nem bántja a színészeit, és gyűlöli a csúnya szót. „Attól nem jut előrébb a színész, hogy megalázom. Aki ezt mondja, nem mond igazat. Az a saját görcseit, fogyatékosságát, saját szakmai hiányosságát kompenzálja” – tette hozzá.

A Nemzeti Színházban két másik darab próbái is folynak, rövidesen várható a Caligula helytartója Szász János rendezésében, továbbá Viktor Rizsakov Álomgyára is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!