2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Átadták Lajta Béla építész felújított sírját a zsidó kultúra európai napján

Hír TV

2019. szeptember 1., vasárnap 14:51

Lajta Béla, zsidó származású 20. századi magyar építészre emlékezett a Nemzeti Örökség Intézete a zsidó kultúra európai napján. A szervezet erre az alkalomra felújította az építész síremlékét, valamint ingyenes sétákon keresztül mutatta be a fővárosi Salgótarjáni utcai zsidó temetőt

Lajta Béla rendkívül fontos szerepet töltött be Magyarország építészetében - hangsúlyozta Somogyi Tibor, a Nemzeti Örökség Intézetének szolgáltatási igazgatója. A szervezet idén az ő munkásságára emlékezik a Zsidó Kultúra Európai Napján.

Lajta Béla a magyar szecessziós építészet kiemelkedő alakja volt. A Salgótarjáni utcai zsidó temetőben tizenegy síremléket tervezett és a temető építészeti arculatát is jelentősen meghatározta a bejárati épületegyüttes révén. Az építész egy évtizeden keresztül irányította a sírkert műszaki munkálatait is.

A nap folyamán a Nemzeti Örökség Intézete négy sétát indított Budapest legrégebbi lezárt zsidó temetőjében, ahol a látogatók az építmények mellett megismerhették az oda temetkező zsidóság történetét is.

Hír TV