2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Kultúra

Állami gondozottak kutatják a tokaji Rákóczi-várat

A több mint tíz éve tartó programban a fiatalok árkot ásnak, és korabeli leleteket keresnek a föld alatt. A régésztáborba sok a visszatérő vendég. A résztvevők büszkék az általuk talált tárgyakra, az ásatás vezetője szerint pedig munkájuk a magyar történelem megismerése miatt hasznos. A program budapesti és erdélyi állami gondozottak bevonásával zajlik.

  • Állami gondozottak kutatják a tokaji Rákóczi-várat

A mára teljesen elpusztult vár az 1500-as években élte fénykorát. Luxemburgi Zsigmond is megszállt itt, és ezen a helyen választották királlyá Szapolyai Jánost. A nagymúltú vízi várat 12 éve kutatják. Az ásatásban 11 éve állami gondozott fiatalok is részt vesznek.

A 21 éves Kabók Norbert Ádám is állami gondozott volt, 9 éve minden évben tagja a régész tábornak. „Az tetszik, hogy bármi lehet a földben, bármit lehet találni, és olyan is lehet, ami nagyobb műkincs mondjuk. Tök jó érzés, hogy megtalálom, és múzeumban látom, amit én találok kirakva. Szeretem a múltat és a magyar történelmet főleg, és szeretném, hogy ha ezek megmaradnának, mint múzeumi tárgy, hogy itt volt valamikor egy vár” – fogalmazott a fiatal.

Az állami gondozott fiatalokkal az ásatást vezető Makoldi Miklós tartja a kapcsolatot. A régész szerint a táborozók nélkül nem is lehetne kutatni a tokaji várat. Árkus Péter nevét kell itt megemlíteni, aki maga is régész volt, aztán átnyergelt a gyermekvédelembe, és ő felismerte ezt a nagy lehetőséget, hogy a budapesti állami gondozottak, hogyha kiszabadulnak vidékre, akkor bizony nagyon hasznos munkát tudnak végezni. Például egy régészeti feltáráson. Nekünk ugye ez jó, mert a munkaerőt ingyen kapjuk, nekik pedig azért jó, mert egy nyári tábor keretében ismerkedhetnek meg Magyarország középkori történelmével” – emelte ki a régész.

A régésztábor minden nyáron hét hétig tart, hetente más-más intézetből hoznak ide fiatalokat. Alkalmanként nemcsak Budapestről, hanem Erdélyből is érkeznek részvevők. Idén a Hargita megyei székelykeresztúrról nyolc állami gondozott segíti az ásatást.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!