Ahány kondér, annyi féle halászlé készült a balatongyöröki mólón. A csapatok között akadt olyan, ahol a készítők a bolt helyett a magyar tengerből szerezték be a legfontosabb alapanyagot.
„Ötfajta, igazi balatoni halból készül az alaplé. Fogtunk hozzá pontyokat, négyes-ötös-hatos pontyokat, szépek. A helyi Kaméleon Hostelnek a csapata vagyunk, ezért is éreztük fontosnak, hogy mindenképpen részt kell vennünk ezen a szüreti fesztiválon” – fogalmazott az egyik versenyző.
A szervezők évről évre ezzel a rendezvénnyel szeretnék bemutatni Balatongyörök két legfontosabb értékét, a szőlőtermelést és a halászatot. „Maga a szüreti program, az mindig is egy hagyományos program volt, lévén ez egy szőlőtermesztésből élő település. És […] szerettünk volna egy olyan gasztronómiai eseményt kapcsolni a szüreti programhoz, ami kapcsolódik a hagyományos szüreti ételekhez. Ugye nem szüreti gulyást fogunk csinálni egy Balaton-parti településen, akkor jött a halászlé” – magyarázta a Villányi Éva főszervező.
Az asztalok elmaradhatatlan kelléke volt egy-egy üveg balatoni bor. Bár ezek még tavalyiak voltak, a szakemberek azt remélik, hogy idén is hasonló minőségűek lesznek a boraik.