2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Kultúra

A szakemberek kivétel nélkül megfelelőnek találták a "nyunyókákat"

Folyamatosak a gyerekek biztonságát szolgáló fogyasztóvédelmi ellenőrzések, a gyereknaphoz időzítve idén is célzott laboratóriumi vizsgálatokat végzett a fogyasztóvédelem - közölte Facebook-oldalán az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap, a gyermeknapon.

  • A szakemberek kivétel nélkül megfelelőnek találták a

Schanda Tamás a közösségi oldalára feltöltött videóban azt mondta, hogy idén eddig több mint 140 ezer babát és plüssfigurát ellenőriztek a vámhatáron, és mintegy 350 termék árusítását nem engedélyezték.

Az idei célzott vizsgálatokban 41 játékot ellenőriztek, amelyeknek mintegy felét, 20 terméket ki kellett vonni a forgalomból, mert egészségre veszélyes összetevőt tartalmaztak vagy az apró részek fulladást okozhattak volna - ismertette.

Hozzátette: az ellenőrzött 38-féle, három év alattiaknak szánt gyermekgondozási termékek közül csak egy cumitartó nem felelt meg az előírásoknak, a "nyunyókákat" pedig kivétel nélkül megfelelőnek találták a szakemberek.

A vizsgálatban a hazai gyártók termékei mind biztonságosak voltak - emelte ki az államtitkár, aki szerint ez azt bizonyítja, hogy megéri magyar terméket venni.

MTI, Facebook

 

A hamisított játékok veszélyeire figyelmeztet több szervezet

A hamisított játékok veszélyesek lehetnek, és az általuk okozott gazdasági kár is jelentős - figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, valamint a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület közös közleménye.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott tájékoztatásuk szerint a nem megbízható forrásból származó játékszerek fulladást okozhatnak, mérgező vegyi anyagokat tartalmazhatnak, esetleg olyan hangosak is lehetnek, hogy károsíthatják a gyermekek hallását. Az általuk okozott gazdasági kár Magyarországon évente meghaladja a 3,3 milliárd forintot, és ehhez hozzájön a viszonteladók vesztesége is - írták.

Az Európai Bizottság adataira hivatkozva hangsúlyozták, hogy a hamisított játékok aránya az EU-t célzó illegális kereskedelemben is jelentős, hiszen a közösség külső határain 2018-ban lefoglalt 27 millió hamis termék 14 százalékát a hamis játékok tették ki. Ez a második legnagyobb arány a cigarettát követően. Uniós felmérések szerint ráadásul a játékszektort érintő hamisítások miatt az elmúlt években több mint 13 ezren veszítették el az állásukat - tették hozzá.

A közlemény szerint az Europol januárban zárult, Magyarországra is kiterjedő akciója szintén jelentős mennyiségű hamisítást derített föl, és ennek eredményeként 125 bírósági eljárás indult. A lefoglalt játékokat rendkívül nehéz megkülönböztetni az eredetiektől, és szinte mindig komoly egészségügyi kockázatot jelentettek, ugyanis nem estek át a törvény által előírt szigorú biztonsági vizsgálatokon.

Idézték a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét, Pomázi Gyulát, aki közölte: a magyar hatóságok folyamatosan dolgoznak azon, hogy visszaszorítsák a hamis játékok piacát. Az elnök arra hívta fel a figyelmet, hogy vásárláskor fontos tájékozódni, és érdemes magyar gyártótól származó terméket vásárolni.

Mivel a hamisított játékok szinte pontos másolatai az eredeti termékeknek, a három szervezet közös közleményében a megelőzés leghatásosabb módszereként azt ajánlotta, hogy a vásárlók a közismert forgalmazókat, márkaboltokat keressék. Olcsó termékekkel nem éri meg kockáztatni - írták.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!