2024. 02. 26. Hétfő Géza napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Kultúra

A magyar népi duda utolsó megszólaltatójára emlékeztek

A száz éve született Pál Istvánra, a magyar népi duda utolsó hagyományőrző megszólaltatójára emlékeztek a Nógrád megyei Tereskén. Agócs Gergely népzenekutató szerint a művész halálával egy, az avarkor óta tartó kulturális láncolat szakadt meg.

  • A magyar népi duda utolsó megszólaltatójára emlékeztek

Dudaszóval vonultak a tereskei temetőben nyugvó Pál István sírjához egykori tanítványai, és követői. A Madách-díjjal is kitüntetett nógrádi zenész-pásztor, a népművészet mestere pontosan száz éve, 1919. február 25-én született.

„Ez a hagyomány szakadt meg Pista bácsi halálával, és azt lehet mondani, hogy nem 1100, hanem körülbelül olyan 1400-1500 éves hagyományra tekint vissza az a duda, amelynek Pista bácsi az utolsó hagyományőrző használója volt” – mondta Agócs Gergely népzene kutató.

Pál István életének utolsó 23 évében számtalan népzenekutatónak munkáját segítette, és legtöbbjükkel rendszeres kapcsolatban állt. Így ő lett a legjobban dokumentált forrásközlő a magyar népművészetben.

„Én nagyon szerettem, mint embert, rengeteg dalt tanultam tőle, bár tőle direktben csak néhányat, a legtöbbet a tanáromon keresztül” – mondta egy ifjú dudás a megemlékezésen.

Pál István 2015-ben, 96 évesen hunyt el, síremléke a tereskei temetőben van.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Ulf Kristersson: Történelmi nap a mai

Történelmi napnak nevezte a mai napot Ulf Kristersson svéd miniszterelnök, miután az Országgyűlés hétfőn ratifikálta országa NATO-csatlakozását.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Elhunyt a Star Trek: Discovery sztárja

Elhunyt a Star Trek: Discovery sztárja

Amyotrófiás laterálszklerózis (ALS) szövődményei következtében 49 éves korában elhunyt Kenneth Mitchell, akit leginkább a Star Trek: Discovery és a Marvel kapitány című filmekben nyújtott szerepeiről ismerhetett meg a közönség - írja a Ripost.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!