2023. 05. 29. Hétfő Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 05:30

Kultúra

A magyar kultúrát mutatták be helyi magyarok Washingtonban

Teltházas rendezvényen mutatták be a magyar kultúrát az amerikai közönségnek Washingtonban szombaton a második alkalommal megrendezett Magyar Örökség Fesztiválon helyi magyarok.

  • A magyar kultúrát mutatták be helyi magyarok Washingtonban

A fesztivál az amerikai fővárosban működő Kossuth Alapítvány (Kossuth Foundation) legnagyobb éves rendezvénye, amelyen a kulturális programok között szerepelt népzene- és néptánc-bemutató, valamint táncház, a gyerekeknek játszósarok és kézműves-foglalkozások. A rendezvényen bemutatkozási lehetőséget kaptak a Washingtonban és környékén működő magyar vállalkozások, de távolabbról, Pennsylvania államból is érkezett magyar gyökerekkel rendelkező kisvállalkozás, amelynek vezetője a nagyszüleitől megtanult rétes receptjére építette fel a cégét.

Végh Sándor, a Kossuth Alapítvány elnöke a fesztivál megnyitóján a szervezet munkáját bemutatva elmondta, hogy egyik legfontosabb feladatuk a Washington belvárosában álló Kossuth Ház működtetése, amely helyet ad állandó könyvtárnak, és ahol kerekasztal-beszélgetéseket, ismeretterjesztő előadásokat, filmvetítéseket és egyéb kulturális programokat szerveznek. A Kossuth Alapítvány állandó tevékenységei közül kiemelte a magyar nyelvtanfolyamokat, kezdőtől a haladó szintig. A szervezet vezetője hangsúlyozta, hogy rendezvényeik a magyar közösség tagjaiból álló önkéntesek nélkül nem jöhetnének létre.

Mirk Zita, Magyarország nagykövetségének közösségi diplomatája a fesztivál megnyitóján a diplomáciai képviselet nevében köszöntötte a látogatókat, valamint Takács Szabolcs nagykövet nevében is megköszönte a szervező alapítvány munkáját. Örvendetesnek nevezte, hogy sikerült második alkalommal is megszervezni az eseményt, amely a magyar kultúrát, gasztronómiát és örökséget ünnepli.

Elmondta, hogy az Egyesült Államokban élő magyar közösség mintegy 1,4 millió emberből áll, ami jelentős magyar képviselet, a magyar kormánynak és nagykövetségnek pedig kiemelten fontos, hogy szoros kapcsolatot tartson fenn a külhoni magyar közösségekkel, szervezetekkel és vezetőikkel.

A közösségi diplomata a magyar Országgyűlés alelnökének üdvözletét is tolmácsolta és átadta Jakab István küldeményét, a Magyarok kenyere program ajándékát a Kossuth Alapítvány vezetőjének. Hangsúlyozta: a program amellett, hogy jótékonysági kezdeményezés, megjeleníti és szimbolizálja a magyarok egységét világszerte, és biztatta az amerikai magyar szervezeteket is az abban való részvételre.

Külön standon mutatkozott be a Magyar Amerikai Koalíció (Hungarian American Coalition), az Amerikai Magyar Szövetség (American Hungarian Federation), a Magyarország Alapítvány (Hungary Foundation), valamint Magyarország washingtoni nagykövetsége az országról szóló információkkal várta az érdeklődőket. Képviseltette magát a Washingtonban és környékén élő magyarok katolikus és református gyülekezete is.

A Washington elővárosában, a Virginia állambeli McLeanben megszervezett Magyar Örökség Fesztivál célja a magyar közösség összefogásán túl az, hogy az amerikaiak számára is láthatóvá tegyék a magyar kultúrát, és megmutassák értékeit.

Borítókép_ illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Partiumba érkezett a Petőfi-busz

Partiumba érkezett a Petőfi-busz

A Petőfi Irodalmi Múzeum a költő születésének 200. évfordulója alkalmából egy buszon rendezte be utazó tárlatát, amely több mint egy éven keresztül látogatja a kárpát-medencei magyarok lakta településeket.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!