2021. június 25.,
péntek, Vilmos napja

A kormány megvásárolta Munkácsy Golgota című festményét

MTI

2019. január 9., szerda 15:57, frissítve: szerda 18:36

Megvásárolja az állam Munkácsy Mihály, Krisztus trilógiájának utolsó, magánkézben levő darabját. A Golgota című festmény végleges vételára 3 milliárd forint. A kormány több éve tárgyalt Pákh Imre műgyűjtővel az adásvételről.

Hosszú évek után rendeződött az egyik - a magyar képzőművészet történetében - kiemelkedő jelentőségű alkotás sorsa. Az állam 3 milliárd forintért vásárolta meg Munkácsy Krisztus trilógiájának legértékesebb darabját. Az egyetlent, ami eddig nem volt állami tulajdonban. Tulajdonosa Pákh Imre Amerikában élő műgyűjtő, üzletember volt, aki már korábban úgy gondolta: az állami tulajdonban lenne a helye a képnek, az árról ugyanakkor nem tudtak megegyezni a kormány képviselőivel.

„Én mindig is azon a véleményen voltam, hogy a Trilógia az magyar állami tulajdonba kell, hogy kerüljön, mert az a tuti, az a biztos. Viszont azt nem tudják elvárni tőlem, hogy ne én határozzam, vagy ne a piac határozza meg, hogy mennyit ér a kép, hanem valaki kitalál valamit, és akkor azt mondja, hogy kérem szépen, ennyit fizetünk. Hát nem abban a korszakban élünk, hogy az ilyen járható út lenne” – így az akkori tulajdonos.

Miután a tárgyalások zsákutcába jutottak az állam védetté nyilváníttatta a képet, amit a tulajdonos a bíróságon támadott meg és letakartatta a festményt a múzeumban.

Szimbolikusan az Országház Munkácsy termében, Munkácsy Honfoglalás című festménye mellett jelentette be a Kancelláriaminiszter, hogy pont került a Munkácsy trilógia hosszú évek óta tartó kálváriájának végére.

„A korábbi ígéretnek megfelelően a kormány megvásárolta Munkácsy Golgota című festményét. Ennek köszönhetően most már a Golgota a másik két Munkácsy képpel a Krisztus trilógia mindhárom darabja a Déri Múzeumban látható és a tulajdoni viszonyok is rendezettek. Tehát azt mondhatjuk, hogy mi a három kép ma már magyar állami tulajdonban van. Hosszútávon is a három kép elhelyezésére Debrecenben, a Déri Múzeumban kerül sor” – mondta Gulyás Gergely.

A térség országgyűlési képviselője szerint végelegesen méltó helyükre kerülnek a képek.

„Tulajdonképpen az épületet úgy is építették meg, hogy a legfontosabb helyisége a trilógia elhelyezésére alkalmas. Bár akkor még nem gondolták azt, hogy a trilógia valaha egyben lesz. Jellemző, hogy maga Munkácsy sem látta soha egyben a három képet” – jelentette ki Kósa Lajos.

Bár lehetőség lenne rá, a debreceni múzeum igazgatója nem támogatja a festmények ideiglenes kiállítását más múzeumban.

„Ilyenkor az emberben két dolog keveredik. Egyrészt a kultúrtörténeti értéke miatt nagyon örülne, ha minél több emberhez jutna el. Nekem viszont mint Déri Múzeum igazgatónak feladatom a legjobb állapotában megőrizni a képet, tehát ilyen minőségemben én nem támogatom, hogy elszállítsák még egyszer Debrecenből a képet” – hangsúlyozta Angi János, az intézmény vezetője.

A Munkácsy trilógiát évente átlagosan 50-60 ezren nézték meg a Déri Múzeumban.