2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

A hunok régészeti hagyatékát bemutató kiállítás nyílik Ópusztaszeren

A hunok régészeti hagyatékát bemutató kiállítás nyílik Arany, Ezüst, Vas címmel pénteken az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

  • A hunok régészeti hagyatékát bemutató kiállítás nyílik Ópusztaszeren

Kertész Péter, az emlékpark igazgatója a nyolc múzeum összefogásával megvalósuló tárlat anyagát bemutató keddi sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez az eddigi legnagyobb hunokkal foglalkozó kiállítás, melyhez tudományos konferencia is kapcsolódik.

A kiállítás a lószerszámzat és életmód, temetkezés, hitvilág, rituálé, római kapcsolatok témakörök köré csoportosítva mutatja be az európai hunokat a kárpát-medencei régészeti örökségük tárgyi kultúrájából kiindulva. A két nagy hun halotti áldozati lelet, a szeged-nagyszéksósi és a Pécs, nagykozár-üszögpusztai nemesfém tárgyai, valamint a hunoknak küldött római aranyadó részét képező szikáncsi érmék mellett, az árpás-dombiföldi és szirmabesenyői temetkezéseket, valamint a kapolcsi előkelő germán női sírt is bemutatják.

Az érdeklődők láthatnak olyan különleges hun kori tárgyakat is, mint az ázsiai kultúrákban az újjászületés jelképének számító kabócákat mintázó kistokaji cikádák vagy a rádpusztai üst másolata. A látogatók szembesülhetnek a Kárpát-medencében a hunokkal megjelenő, majd az alávetett népek között is elterjedő koponyatorzítás emlékeivel is.

A tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeum, a pécsi Janus Pannonius Múzeum, a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a kaposvári Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum és a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum együttműködésével jött létre - közölte az igazgató.

Szabó Dénes Kristóf, a tárlat kurátora kifejtette, a kiállítás anyaga elsősorban a hun elit tárgyait állítja a középpontba. A két legnagyobb nemesfém lelet a szeged-nagyszéksósi és a nagykozár-üszögpusztai egyaránt a halottkultuszhoz kapcsolódó reprezentatív tárgyakból áll. Ezeket az arany vagy aranydíszítésű ékszereket valamilyen előkelőség halála után temették el, de nem a sírban, hanem attól különálló helyen. A szakembereknek arról nincsenek pontos adataik, hogy az aranyozott lószerszámok, a kardok hüvelyeit díszítő aranyveretek vagy ékszerek használati tárgyak voltak vagy csak a temetési szertartásra készültek - mondta a történész.

HírTV, MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!