2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Mentős nap a Ligetben – lesz utánpótlás

2017. június 24., szombat 16:32

Vízi mentők, gyerekmentők és mentőkutyások részvételével rendezték meg az I. Országos Mentőnapot a Városligetben. A látványos programokra több százan voltak kíváncsiak.

Mentőhelikopter szállt le a Városligeti Nagyrétre. Ezúttal szerencsére csak egy bemutató miatt riasztották. Az országos mentőnapon bárki megnézhette, hogyan látják el a sérülteket egy tömegbalesetnél.

A Ligetben sátrakat állítottak fel, melyekben több programon is részt lehetett venni. A mentőtiszt hallgató a stabil oldalfekvést magyarázza az érdeklődőknek. Egyebek mellett kötözéseket és más elsősegély-feladatokat oktatnak a mentős nap alkalmából.

„Sok érdeklődő volt, de egyelőre még egymáson mutogatjuk a kötözéseket. A jelentősége az, hogyha valamilyen hirtelen baleset történik a mindennapokban, akkor jó, hogyha azt el tudjuk látni, amíg a szaksegítség megérkezik a helyszínre” – mondta egy mentőtiszt hallgató, Tóth Melinda.

Az életmentés mellett a fizetésekről is érdeklődtünk. A szakma nemrég demonstrációval igyekezett kiharcolni a magasabb béreket és a jobb munkakörülményeket. Sokak szerint nem eredménytelenül.

„Hát eszközöket azt lehet már érezni, béremelést is egy minimálisat, talán alakul szépen lassan, valami elindult” – mondta egy mentős, Rézműves Mihály.

„Én azt gondolom, hogy ezt a munkát szerelemből kezdi el csinálni az ember, aztán hát az idő eldönti, hogy a bérfeszültségek után itt tud-e maradni a pályán, de azt gondolom, hogy aki egyszer beleszeret a mentőzésbe, az nagyon nehezen hagyja el ezt  pályát” – véli Tóth Melinda.

Az országos mentőnap egyébként arról is szól, hogy minél vonzóbbá tegyék a szakmát a laikusok és a fiatalok számára.

„Hát a motiváció, én azt gondolom, mindig a pénz a motiváció. Ha a pénz egy kicsit magasabb lenne, több motiváció lenne a fiatalokban is, azt gondolom” – fogalmazott Géczi Csaba mentős.

Utánpótlásból azonban úgy tűnik, egyelőre nincs hiány.

„12 éves vagyok, és mindenképpen szeretnék másokon segíteni. Valamilyen orvosi pályát szeretnék mindenképpen, de ez a mentős fogott meg a legjobban” – mondta Dan Bettina.

A bemutatók és gyerekprogramok mellett négy új mentőautót is átadtak a szolgálatnak.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!