2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Magyar kollégájára emlékezett a világhírű tudós Budapesten

2015. június 15., hétfő 19:25

Felavatták Teleki Géza antropológus emléktábláját a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az ünnepségen az ENSZ békenagykövete, Jane Goodall főemlőskutató is részt vett, aki csaknem 50 éven át dolgozott együtt a magyar antropológussal.

Teleki Géza antropológus, főemlőskutató emléktáblájának avatására érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykertbe Jane Goodall. A világhírű tudós figyelte meg először a vadon élő csimpánzok eszközhasználatát, kutatásai máig meghatározzák az emberszabású majmokkal kapcsolatos ismereteket.

Jane Goodall két társával együtt 1960-ban kezdte megfigyelni a főemlősöket Tanzániában. Nyolc évvel később csatlakozott hozzájuk a kolozsvári születésű Teleki Géza, aki azt vallotta, hogy az állatok és a növények megmentéséhez az emberi érzéseket kell mozgósítani.

„Két napja olyasmi történt, amit szerettem volna, ha Géza is láthat. Az Egyesült Államok kormánya a vadon élő és fogságban tartott csimpánzokat is veszélyeztetetté nyilvánította, ami nagyban hozzájárul majd a megmentésükhöz” – mondta el Jane Goodall.

Az avatón Teleki Géza özvegye és fia is részt vett. „Azt hiszem, azután, hogy Géza Afrikában élt a csimpánzokkal, rájött arra, hogy milyen kevés különbség van közte és az őt körülvevő állatok között” – mondta el Heather Lynn McGiffin, Teleki Géza özvegye.

A tavaly elhunyt magyar antropológus nevéhez fűződik Sierra Leone első nemzeti parkjának megalapítása is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!