2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Macskafogó: ez még a rendezőt is meglepte

2016. november 20., vasárnap 12:22, frissítve: vasárnap 14:17

Harminc évvel a bemutató után eredeti, 35 milliméteres kópián mutatták be az egyik legnagyobb magyar animációs sikerfilmet, a Macskafogót. A díszvetítésen részt vett több egykori alkotó is, így a film rendezője, Ternovszky Béla, Haumann Péter és több egykori animátor is.

Vastapssal köszöntötték a harminc éve bemutatott Macskafogó című rajzfilm stábját az egyik budapesti moziba. A film máig töretlen sikere ellenére voltak kezdeti nehézségek. „Politikai háttere is volt a filmnek. Először már az engedélyezésénél nem volt osztatlan sikere a kezdeményezésnek, de mi tudtuk azt, hogy ez azért siker lesz” – mesélte Morvay Gábor gyártásvezető.

A Macskafogó már az első percben sikert aratott, de az a rendezőt is meglepte, hogy kultuszfilmmé vált. „A siker titkát még azt hiszem, a mai napig senki nem fejtette meg. Az úgy egyszer csak valamilyen csodálatos egybeesése, a csillagok szerencsés állása következtében megszületik. Garantálni nem lehet. Kívánni, akarni, szeretni nagyon lehet a sikert, de nincs semmiféle garancia” – emelte ki Ternovszky Béla rendező.

Haumann Péter Safranek hangját kölcsönözte a filmben. A nemzet színésze szerint a rajzfilmeknél – ahol legelőször a színész mondja fel a párbeszédeket – komoly csapatmunkára van szükség. „A színészek részéről komoly empátiára van szükség, hogy a látott rajzok alapján milyen hangot, milyen viselkedést kölcsönözzenek a majd leendő figurának. Csak utána rajzolják meg őket, kölcsönhatás van. A rajzoló segít a színésznek a találékonyságát elősegítendő, s a színész pedig inspirálja a rajzolót és a rendezőt is” – fogalmazott a színművész.

Az ötszázezer dollárból készült produkciót egy magyar–kanadai olajmágnás támogatta, csak Magyarországon több mint másfél millióan látták a mozikban.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!