2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Keresőkutya kontra újságíró?

Hír TV

2018. július 27., péntek 08:14, frissítve: péntek 08:20

Keresőkutyákkal versenyezhettek az újságírók Röszkén a határátkelő nyílt napján, ahol bárki vámosnak állhatott. A sajtómunkások azt tesztelhették, hogy gyorsabban megtalálják-e az elrejtett csempészárut a lefoglalt gépkocsikban mint az erre kiképzett kutyák. A röszkei határátkelőn naponta akár száz jogsértés is előfordul.

Üregvizsgálótól a speciális tükörig minden olyan eszközt használhattak az újságírók, amelyeket a profik is bevetnek. A kiképzett pénzügyőr kutya tizennégy másodperc alatt megtalálta az elrejtett árut, az újságíróknak viszont legalább öt perc kellett ugyanehhez. A pénzügyőrök persze a gyakorlatban nem csak eszközeikre hagyatkoznak.

„Itt van a határon, zajlik az ellenőrzés, ez a tudatot el kezdi nyomasztani, elkezd izzadni, elkezd remegni, próbálja valahogy a feszültséget levezetni” - mondta Leopold Róbert, a NAV pénzügyőr őrnagya.

A vámunió miatt az uniós tagállamok határain nincs határellenőrzés, és a átvitt termékek után sem kell fizetni. Más a helyzet az ukrán és a szerb határokon, amelyek közül a röszkei a legforgalmasabb.

„Napi akár több száz felderítést is képesek a kollégák végrehajtani, nagyon sok mindennel próbálkoznak, a legtöbb kábítószert Röszkén foglalják le a kollégák. A nyári időszakban a jövedéki termék az, amiből próbálnak nagyobb mennyiséget behozni” - közölte Némedi-Varga Éva, a Dél-Alföldi Vám és Pénzügyőrség sajtóreferense.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál 17 ezren dolgoznak, közülük mintegy négyezren pénzügyőrök. Két hónappal ezelőtt a röszkei határátkelőről állítottak elő 33 szakembert bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása gyanújával.

„Emberileg megráz mindenkit egy ilyen esemény, hiszen aki érintett ebben, mindenkinek vannak barátai, ismerősei, akikkel hosszú éveket dolgozott együtt,a jogszabályokat betartjuk maximális mértékben” - mondta el Leopold Róbert.

A két hónappal ezelőtt hirtelen fellépő munkaerőhiányt átcsoportosítással megoldották, de a nyári, ezen a határátkelőn különösen feltorlódó forgalommal nehéz megbirkózni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!