2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

„Istennek az az akarata, hogy mindenki jobban éljen a szülőföldjén”

2016. május 14., szombat 15:50, frissítve: szombat 19:44

A szülőföldön való megmaradásra biztatta a híveket a csíksomlyói búcsú ünnepi szónoka. Az idén is több százezren vettek részt a Somlyó nyergében bemutatott pünkösdi ünnepi szentmisén. A zarándokokkal tartott Áder János köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is.

Van, aki néhány száz, de van, aki több ezer kilométeres zarándokutat vállalt, hogy életében legalább egyszer átélhesse a csíksomlyói búcsú hangulatát. „Hihetetlen érzés, sosem tapasztaltam még ilyet, különleges érzés itt lenni” – mondta Sréder Csaba, aki Ausztráliából érkezett.

Olyan lengyel zarándok is akadt, aki bár nem tud magyarul, fontosnak tartotta, hogy a világ magyarjaival imádkozzon a Szűzanyához. „Az El Camino zarándoklaton hallottam erről az eseményről, és azt gondoltam, itt kell lennem, hogy imádkozzak a magyar és a lengyel népért. Bukarestben volt dolgom, és onnan idejöttem, a jövőben Budapestről szeretnék gyalog eljutni ide. Ez valami csodálatos érzés, és egyedi egész Európában” – mondta a lengyel zarándok.

Mások pár hónapos kisbabával és babakocsival küzdötték fel magukat a kálvárián a Somlyó nyergébe. „Muszáj felcipelni a babakocsit, mert nem tudjuk felhúzni a köves úton. Én most vagyok itt először, a szüleim másodjára, nagyon jó érzés, aki magyarnak érzi magát, annak itt a helye” – vélekedett Székely József.

Az idén is megtelt a nyereg a zarándokok százezreivel, akik segítséget kérni érkeztek babba Máriához, vagy éppen csak a hálájukat szerették volna kifejezni.

„Ne maradjon beszegezett ház, gyerek nélküli iskola, megfogyatkozó falu és város, megfogyatkozott ország és szülőföld! Be kell töltenünk életterünket.” A szülőföldön való megmaradás fontosságát hangsúlyozta az idei búcsú ünnepi szónoka, Csintalan László csíkdelnei plébános, aki a gyönyörű csíki tájat a teremtés csodájaként említette. „Azt hiszem, hogy a legfontosabb üzenete, és a prédikációban is ezt hallottuk, hogy ez a nemzeti összetartozásnak az ünnepe. Pünkösd nemcsak egyházi ünnep, nemcsak Mária ünnepe, jövőre a 450. évfordulója lesz a csíksomlyóiak hősiességének, nemcsak erre emlékezünk, hanem a nemzeti összetartozás miatt is nagyon fontos pillanat pünkösd. Az, hogy Ausztráliától kezdve Dél-Amerikán át Európa különböző részeiig, ahol magyarok élnek, most egyet gondolnak, és a szívük itt van, és lélekben velünk vannak, ez egészen bizonyos” – fogalmazott Áder János köztársasági elnök.

Csíksomlyón 449 éve gyülekeznek pünkösd szombatján a zarándokok annak emlékére, hogy a csíki székelyek a tolvajos-tetői csatában legyőzték János Zsigmond csapatait, amikor a fejedelem protestáns hitre próbálta kényszeríteni a székelyeket.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!