2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

A Sárga csikó nyomában 11:00

Gyerekek vezethettek hajót viharban

2016. május 11., szerda 20:16

Gyerekeknek tartottak a Balatonon szakmai bemutató napot a vízen vagy vízben lévők biztonságáért felelős szervezetek. Május 11-e a közlekedési kultúra napja, országosan több mint 50 helyszínen szerveztek ehhez kapcsolódó rendezvényeket.

Vízből mentési gyakorlatot is láthattak a gyerekek a közlekedési kultúra napján. A vízi rendőrök és a vízi mentők évente közel 300 ember életét mentik meg a Balatonon, tavaly 11-en fulladtak a tóba. A vízi rendészet szerint a strandolóknak be kellene tartaniuk a szabályokat.

„Mondhatjuk a vízbe ugrásnak a tilalmát, hiszen nem tudjuk, a Balaton milyen mély alattunk, és nem tudjuk, hogy mikor fogunk medret, az ittasságnak a tilalmát, hogy sokkal nagyobb veszélynek van kitéve egy ittas fürdőző, mint a józan, és hát persze nyilván a döntéseink határozzák meg azt, hogy mennyire vagyunk biztonságban a vízparton” – fogalmazott Horváth László, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője.

Szimulátoron próbálhatták ki a gyerekek, hogyan kell viharban vezetni egy hajót, és megismerkedhettek a viharjelző rendszerrel is. A tó keleti medencéjében már lecserélték a viharjelző lámpákat, hamarosan a nyugati és a középső medencében is modernizálják az összesen 31 egységből álló balatoni rendszert.

„Azok a lámpák, amelyek 15 évet szolgáltak az időjárás viszontagságainak kitéve, azokat ki kellett cserélni modern, korszerű, jobban látható LED-es technológiával működő rendszerre. Nagyon fontos még, hogy ezek a lámpák akkumulátorosak is, tehát áramszünet esetén továbbra is működnek a viharban” – mondta el Dobai Sándor, a Rádiós Segélyhívó Országos Egyesület elnöke.

Idén nyáron elsőfokú viharjelzésnél sárga, másodfokúnál pedig piros zászlót tűznek a vízi rendészet járőröző hajóira. A vízen lévők számára így egyértelműbb lesz a figyelmeztetés a sziréna, illetve a villogó használata mellett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!