2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Elkezdődött a 88. könyvhét

2017. június 9., péntek 21:42

Hétfőig látogatható az ünnepi könyvhét és gyermekkönyvnapok. A 88. alkalommal megrendezett fesztiválon az idén hússzal több kiadvány jelent meg, mint tavaly. Az újdonságok között a múlt héten elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas Jókai Anna regénye is szerepel.

„Ma nincs semmi jelentőségteljes esemény, hacsak az nem, hogy leteszem a tollat. Mire ez az írás megjelenik, 85. évemben járok, még itt leszek, vagy már ott” – részlet Jókai Anna Átvilágítás című regényéből, amely az ünnepi könyvhéten mutatkozik be.

A pünkösdhétfőn elhunyt, kétszeres Kossuth-díjas írónő utolsó kötetében arról is vall, hogy miként küzdött meg önmagával.

„Ebben a könyvben az életével számol el, minden tekintetben; egyrészt a tehetségével, másrészt a sorsával, az adottságaival, amelyeket ő igyekezett annak a gondolati, szellemi meggyőződésnek a szolgálatába állítani, ami az övé volt. Ő a krisztusi értékekben hitt, a megértésben, a megbocsátásban, a szeretetben” – mondta Mezei Katalin, a Széphalom Könyvműhely kiadóvezetője, író.

Kemsei István 40 év – 40 könyv című kritikai esszégyűjteménye is most mutatkozott be. A műkritikus arról beszélt, hogy az irodalom egy piramis, amelynek tetején régen a zsenik trónoltak, de már az irodalmi celebeket tolják oda.

„Viszont létezik olyan, hogy tisztes, értékes középmezőny, amelyet az olvasó szeret, hiszen neki szólnak a művek. A középmezőnyt nagyon könnyen el szokás felejteni, a csúcson levőt is elfelejtik egy hét alatt” – nyilatkozta Kemsei István.

„Elsősorban az újdonságok érdeklik az olvasókat, természetesen meghirdettük, katalógusokban is megjelent, sajtó is tudósított róla. Ebben a tekintetben jól állunk, mert hét újdonsággal rukkoltunk elő a könyvhétre, és vannak sztárszerzőink, mint Sárközy Mátyás” – mondta a Kortárs Kiadó szerkesztője, Horváth Bence.

A kiadók szépszámú látogatóról számoltak be, akik nyitottak a könyvhét kínálatára.

A kisdiákok is találnak olvasmányt, többen például Garfield, a macska újabb kalandjait keresték.

A 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok hétfőig várja a látogatókat, az idén 85 kiadó 339 új kötetéből lehet válogatni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!