2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

145 év után az elefántok nem lesznek többé tagjai a cirkusznak

2016. május 6., péntek 12:43, frissítve: péntek 13:21

A két legnagyobb amerikai cirkusz beszüntette a fogságban tartott elefántok szerepeltetését – az ormányosok ezentúl egy floridai vadasparkban élnek majd, és az orvosok a genetikai térképüket fogják vizsgálni. Ez a rák kialakulásának a megelőzésében segíthet, az elefántok ugyanis immúnisak a daganatos megbetegedésekre.

Nyugdíjasotthonba érkeztek a visszavonult cirkuszi elefántok Floridában. A tizenegy állat évtizedek óta egy családként él, a Ringling cirkusz fellépéseit színesítették, amíg az állatvédők el nem érték, hogy a veszélyeztetett fajokat többé ne lehessen cirkuszi látványosságként tartani.

„Szomorú érzés, hogy 145 év után az elefántok nem lesznek többé tagjai az utazó cirkusznak. Ez egy korszak végét jelenti. De azért örülünk mégis, mert így hozzájárulhatunk az elefántok megmentéséhez” – mondta a cirkusz állatfelügyelője.

Az Egyesült Államokban 250 ázsiai elefánt él fogságban. Közülük 2017-ig 40-en kerülnek ebbe az otthonba. Az ormányosokon ezentúl genetikai vizsgálatokat végeznek. Egyelőre rejtély ugyanis, hogy az elefántok miért nem lesznek soha rákosak. Az emlősök közül csak egy vakondfajta bír még hasonló tulajdonsággal. A szakértők szerint egy speciális gén felel ezért. „A P53 gén csak akkor válik aktívvá az állatokban, ha a sejtek mutálódni kezdenek. Ez a gén tehát egyfajta önműködő terápiát indít el, egy belső kemoterápiát mellékhatások nélkül, ennek a működését vizsgáljuk” – mondta a kutatás vezetője.

Világszerte kevesebb mint 40 ezer ázsiai elefánt él már csak szabadon. Afrikai elefántból még 400 ezer van, de minden egyes évben 40 ezret ölnek meg az orvvadászok az agyaruk miatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!