2020. október 20.,
kedd, Vendel napja

Zöldövezet: Bemutatkoznak a Balaton természeti kincsei

Hír TV

2020. június 19., péntek 15:55

A Hír TV kéthetente jelentkező zöld magazinműsorában Közép-Európa legnagyobb édesvízű tava, milliók kedvelt pihenőhelye, a Balaton került a középpontba.

A műsor első felében a Balatont a természetvédelmi szakemberek szemén keresztül ismerhették meg még jobban a nézők. Elhangzott, hogy kutatók már mintegy száz éve követik nyomon változó vízszintjét, pusztuló nádasait. Az utóbbi időben pedig egyre többször hívták fel arra az emberek figyelmét, hogy jobban kellene óvnunk hazánk legnagyobb természeti kincsét.

A Balatonról a legtöbbek fejében az a kép él, hogy a megérdemelt pihenés és a nyári bulik helyszíne, de csak kevesen gondolnak rá egy élő, lüktető egészként. De ezt megteszi helyettünk az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet.

Kitértek arra, hogy

a tó életét és vízminőségét nagyban befolyásolja a nádasok pusztulása és sajnálatos tudatos pusztítása, amelyet a szakértők szerint mindenképp meg kell állítani.

A nádasok és a vízszintjének szabályozása mellett a Zöldövezet stábja a tó őshonos fafajait is bemutatta.

A Balaton mellett a műsor stábja elkalauzolta a nézőket az ezerarcú Szigetközbe, amely egyedülálló európai szárazföldi delta, mivel a Kárpátoknál belépő Duna ott számtalan ágra szakad.

Teljes adás:

Hír TV