2020. október 31.,
szombat, Farkas napja

Zöldövezet: A Kárpát-medence élővilága egy különleges egységet képez Európában

Hír TV

2020. július 3., péntek 16:04

A Hír TV Zöldmagazin című műsorában elsőként a biológiai sokszínűséggel foglalkoztak, arra igyekeztek választ adni, hogy miért van ennek napjainkban egyre nagyobb jelentősége. Ezután ellátogattak Baranya megyébe is, az öt éve megnyitott Ős-Dráva Látogatóközpontba. Végül egy pécsi feltaláló alternatív megoldásait is bemutatták a nézőknek.

Egymillió növény- és állatfaj áll a kihalás szélén – állítja legújabb kormányközi jelentés. Az idei környezetvédelmi világnapon többek között ezért is kapott kiemelt figyelmet a biodiverzitás. A biodiverzitás az élővilágnak, a földi életnek a sokszínűségét fejezi ki. Ez a változatosság szerveződések különböző szintjén van jelen, napjainkban pedig különösen fontos fogalom, hiszen a szakemberek szerint ez a sokszínűség van veszélyben– hangzott el a Hír TV környezetvédelmi magazinjában.

Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a műsor stábjának arról beszélt, hogy

a Kárpát-medence egy különleges egységet képez Európában, egy külön biográfiai régiót képez, ezért az, hogy itt mi történik az élővilággal nagy mértékben függ a mi lépéseinktől

– hívta fel a figyelmet a  helyettes államtitkár, majd hozzátette, hogy idehaza akadnak pozitív példák és eredmények egyaránt, hiszen vannak olyan fajok, amelyeknek az állományt sikerült stabilizálni, és esetleg növekvő pályára állítani.

Balczó Bertalan példaként említette azt, hogy

itt található Európa legnagyobb túzokállománya, de nagy hangsúlyt fektetnek olyan ragadozó madarak védelmére, mint a vándorsólyom vagy a kerecsenysólyom, de a nagy kócsag védelmét is ide lehet sorolni.

Ezt követően a műsorban bemutatkozott az öt éve nyitott Ős-Dráva Látogatóközpont, és egy pécsi feltaláló futurisztikus munkáit is megismerhették a nézők.

Teljes adás:

Hír TV