2024. 04. 15. Hétfő Anasztázia, Tas napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:40

Színes

Vazektómiát hajtottak végre egy holland állatkert oroszlánján

Miután csak az elmúlt évben öt kölyköt nemzett, vazektómiát hajtottak végre egy holland állatkert oroszlánján.

  • Vazektómiát hajtottak végre egy holland állatkert oroszlánján

A 11 éves Thor két nőstényt termékenyített meg, az egyik két, a másik három kölyöknek adott életet.

Az Arnhemben lévő Royal Burgers' Zoo vezető állatorvosa elmondta, azért volt szükség Thor ondóvezetékeinek elkötésére, mert "tenyészállatként már bizonyított" - írja a BBC.com.

A csütörtöki műtétet végző orvos, Henk Luten szerint az állatkertnek elég Thor DNS-éből. "Nagyon sok utóda van és nem akarjuk, hogy túltelítse a genetikai állományt" - mondta a szakértő.

Bár nem egyedülálló beavatkozásról van szó, meglehetősen ritka, hogy oroszlánon hajtsanak végre vazektómiát. Luten elmondta, az elmúlt 35 évben, mióta az intézményben dolgozik, ez az első eset, hogy ilyen műtétet végzett nagymacskán.

Azért döntöttek a kasztrálás helyett a vazektómia mellett, mert az előbbi következtében kihullott volna Thor sörénye. A kasztrálást követő tesztoszteroncsökkenés miatt elveszítette volna domináns hímként a falka hierarchiájában kivívott helyét is.

A Természetvédelmi Világszervezet (WWF) szerint a vadon élő oroszlánpopuláció az elmúlt 20 évben 20-50 százalékkal csökkent. A fajt a sebezhető kategóriába sorolják.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Szakmai rendezvénysorozat a kkv-szektor fejlesztésére + videó

Április 17. és május 29. között országos road-showra indul a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, illetve a Kavosz, amihez médipartnerként kapcsolódik a Világgazdság is. A Napi Aktuálisban arról kérdeztük Szajlai Csabát, a Figyelő és a Világgazdság főszerkesztőjét, hogy mi a témája ennek a beszélgetéssorzatnak. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!