2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Színes

Titokként őrzik a mézeskalácsok receptjeit

Mézeskalács szívet és aszalt gyümölcsökkel ízesített puszedlit is kóstolhatnak a látogatók a 7. Debreceni Mézeskalács Fesztiválon a hétvégén. A különböző mézeskalácsok receptjét azonban senki nem ismerhette meg, azokat ugyanis titokként őrzik a mesterek.

Az újítások mellett természetesen hagyományos mézeskalácsok és más édességek is kaphatók a Debreceni Mézeskalács Fesztiválon. Az egyik kiállító azt mondja, a tükrös szívek egyre keresettebbek, bár még mindig nem annyira, mint 30-40 évvel ezelőtt.

„Szüleimtől, nagyszüleimtől hallottam, hogy a fiatalok nagy szeretettel vásárolták egymásnak a szíveket, volt egy pici kis hullámvölgy a szívek terén, és most mintha megint pár éve egy picikét jönne vissza a divatba, és a legények, a fiúk vásárolnának szívet a párjuknak” – mondta Radics Zoltán mézeskalács-készítő.

A finom, puha mézeskalácshoz tojás, liszt, és legfőképp jó minőségű méz kell. Na és persze egy recept. Ezt azonban titokként őrzik a mesterek: „Na ez a titok, mert olyan recepttel kell dolgozni, hogy ilyen mézes legyen” – mondta Buglyó Ilona.

A látogatók a Déri Múzeumban nyílt kiállításon a debreceni mézeskalácsosok történetét is megismerhetik. A városban 1713-ban hozták létre az első céhet, és a mesterséget még most is többen űzik Debrecenben.

„A debreceni mézeskalácsosok termékei közül a legjellemzőbb a debreceni tányér volt, amelyet »debreceniként« is emlegettek a környéken. A debreceni tányérok közepén szinte mindig megjelenik címerábrázolás, nagyon gyakran felirat is van benne, a város neve” – mondta Magyari Márta muzeológus.

A nagy sikerű rendezvényen nemcsak mézeskalácsot, hanem mézet is kóstolhattak az érdeklődők. A Debreceni Mézeskalács Fesztivált immár 7. alkalommal rendezték meg.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!