2024. 10. 13. Vasárnap Kálmán, Ede napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Csörte 20:25

Színes

Spanyol kutatók érdekes eredményeket közöltek Kolumbusz Kristóf származásáról

Spanyol kutatók állítják, hogy Kolombusz Kristóf spanyol zsidó származására találtak bizonyítékot a felfedező földi maradványain elvégzett DNS-vizsgálatok során.

  • Spanyol kutatók érdekes eredményeket közöltek Kolumbusz Kristóf származásáról

A 22 évvel ezelőtt indult kutatás folyamatát és eredményeit a spanyol közszolgálati televízió (TVE) által szombaton bemutatott Kolombusz DNS. Az igazi eredete című dokumentumfilm tárta fel.

A projektet vezető José Antonio Lorente igazságügyi orvosszakértő, a granadai egyetem tanára elmondta: a vizsgálat során a összevetették a sevillai katedrálisban nyugalomra helyezett Kolombusz Kristóf csontjainak DNS-ét, fiának Hernandónak és más, ismert leszármazottak DNS-mintáival egyebek mellett.

Ezekből megállapították, hogy bizonyos genetikai jellemzők bizonyítják a szefárd zsidó származást, valamint azt, hogy a Földközi-tenger nyugati medencéjének területén születhetett, az akkori aragóniai királyságban.

Kolombusz Kristóf születési helye és származása a történelem egyik nagy rejtélyei közé tartozik, amelyet már számos tudományos elmélet próbált megfejteni. A legelterjedtebb elképzelés szerint genovai születésű és olasz származású, de például a spanyol királyi akadémia eddig úgy vélte, hogy valójában Portugáliában született és nőtt fel.

Az El País című napilap a dokumentumfilm kapcsán arról számolt, be, hogy a tudományos világ kétkedve fogadta az elhangzott állításokat. Volt olyan szakértő, aki szerint lehetetlen a részleges maradványokból ilyen következtetéseket teljes bizonyosággal levonni, más pedig hiányolta, hogy José Antonio Lorente nem publikált olyan tudományos tanulmányt, amely bizonyítaná az állításait.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ruhát kapott Kolodko esztergomi miniszobra

Ruhát kapott Kolodko esztergomi miniszobra

A nyár közepén Kolodko-miniszobor bukkant fel Esztergomban, a Kis-Duna sétányon. Pumuklit hamar befogadta és megszerette a város. Most pedig valaki sapkát, sálat adott rá.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!