2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Színes

Robotépítés, éjszakai túra és alkatrész-simogató

Több mint 200 helyszínen 2600 program várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján. Az érdeklődők robotépítésen, de a szegedi lézerközpontban például éjszakai túrán is részt vehetnek.

  • Robotépítés, éjszakai túra és alkatrész-simogató

Robot, amely magától, a lakást feltérképezve porszívózik: ez és az ehhez hasonló intelligens eszközök a legnépszerűbbek a Budapesti Gazdasági Egyetemen, ahol a látogatók megismerhetik a robotika újdonságait.

„A BGE külker karának Kibergazdaság Kiválósági Központja arra vállalkozott az idei Kutatók Éjszakája program keretében, hogy a jelenleg most már széles körben tapasztalható technológiai változásokat, amelyeket sokan már negyedik ipari forradalomnak neveznek, hogy ezekről beszéljünk, ezeket egy kicsit közelebb hozzák a hallgatókhoz, érdeklődőknek” – magyarázta Csonka László, a BGE tudományos főmunkatársa.

Ha több százezer forintos takarítórobotokat nem is, az egyszerűbbeket bárki összeszerelheti egy tanfolyam után, ami Robotépítők Országos Egyesületénél elvégezhető.

„Ezek a robotok többnyire egyszerűek, mármint amiket idehoztunk. Ezek belépő szintű robotok, amelyeket a tanfolyamainkon össze lehet állítani. A Robotépítők Országos Egyesületének a célja az, hogy a hétköznapok emberéhez közel hozza a robotika világát. Ez ugyanis egyre inkább az életünk, a hétköznapjaink része lesz, és ez már egy megfizethető, szelesebb körben is elérhető, és bárki számára megtanulható technikáról van szó” – emelte ki Knoll Kristóf, a Robotépítők Országos Egyesületének tagja.

A szegedi lézeres kutatóközpontban éjszakai túrával, alkatrész-simogatóval és gyereksarokkal is várják az érdeklődőket. Az este folyamán bárki belebújhat a kutatók ruhájába, a bátrak pedig a tudásukat is tesztelhetik. A vákuumcsoport interaktív bemutatóval várja este 11 óráig a látogatókat. A légmentes környezet fontos a kísérletekhez, enélkül a lézersugár szétfolyna a levegőben.

„Kiállítottunk itt az ELI-nek egy teszt vákuumállomását, ami nagyvákuum-állomás, ez azt jelenti, hogy benne a vákuum tíz mínusz hat, mínusz hét. Tehát nem méretileg nagy, hanem a vákuum szintje, így nevezik. Ilyen berendezések találhatók majd az egész A épületben, körülbelül száz darab vákuumkamra. Mindegyik hasonló technológiával épül föl, és itt a vákuum-diagnosztika eszközeit mutatjuk be: a lyukkeresést, illetve a maradékgáz-analizálást, amiből lehet következtetni, hogy esetleg a kamra lyukas, koszos, esetleg nincs eléggé kifűtve, vagy sok benne a víz” – magyarázta Mohácsi Árpád, az ELI-ALPS Vákuumtechnológiai Csoport vezetője.

A Kutatók Éjszakáján idén több, mint kétszáz helyszínen mintegy 2600 program várja az érdeklődőket pénteken és szombaton.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!