2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Színes

Remény az áttétes rák elleni küzdelemben

A daganatos sejtek “eltérítik” azt a folyamatot, amelyet az egészséges sejtek a testben való terjedésre használnak, ezzel teljesen megváltoztatva az áttétekkel kapcsolatos jelenlegi gondolkodásmódunkat.

  • Remény az áttétes rák elleni küzdelemben

A Cambridge-i Egyetem Cancer Research UK (CRUK) Cambridge-i Intézetének kutatócsoportja megállapította, hogy egy NALCN nevű fehérje aktiválásának blokkolása metasztázisokat (áttéteket) vált ki daganatos egerekben. A Nature Genetics folyóiratban megjelent kutatás azt is felfedezte, hogy ez a folyamat nem csak a rákra korlátozódik. Meglepetésünkre, amikor eltávolították a NALCN fehérjét a beteg egerekből, akkor az egészséges sejtjeik elhagyták eredeti szövetüket, és “körbeutazták” a testet, ezzel más szervekhez csatlakoztak. Azt találták például, hogy a hasnyálmirigy egészséges sejtjei a vesébe vándoroltak, ahol egészséges vesesejtekké váltak.

Ez arra utal, hogy a metasztázis nem a rákra korlátozódó abnormális folyamat, ahogy korábban gondolták, hanem egy normális folyamat, amelyet az egészséges sejtek használnak. A rákos sejtek kihasználják ezt a módszert arra, hogy áttéteket generáljanak a test más részeire.

A tanulmány csoportvezetője és a CRUK Cambridge-i Központ igazgatója, Richard Gilbertson professzor az alábbiakat mondta:

,,Ezek az eredmények az egyik legfontosabbak, amelyek három évtizede a laboratóriumból származtak. Nem csak azonosítottuk az áttétek egyik megfoghatatlan mozgatórugóját, hanem ennek általánosan elfogadott felfogását is a feje tetejére állítottuk, megmutatva, hogy a rák miként “téríti el” a folyamatokat az egészséges sejtekben saját haszna érdekében. Ha ezt további kutatások igazolják, ennek messzemenő következményei lehetnek a rák terjedésének megakadályozására, és lehetővé teszi számunkra, hogy manipuláljuk ezt a folyamatot a sérült szervek helyreállítása érdekében.”

Annak ellenére, hogy a daganatos betegek halálozásának egyik fő oka a metasztázis képződés, továbbra is hihetetlenül körülményes megelőzni, főként azért, mert a kutatók nehezen találták azonosítani e folyamat kulcsfontosságú mozgatórugóit, amelyeket a gyógyszerek megcélozhatnak. Most, hogy azonosítottak a NALCN fehérje szerepét, a csapat különféle módokat keres a funkció helyreállítására, beleértve a piacon már meglévő kezelések használatát.

A tanulmány vezető kutatója, Dr. Eric Rahrmann a következőket mondta: ,,Hihetetlenül izgatottak vagyunk, hogy sikerült azonosítani egy fehérjét, amely nem csak a rákos sejtek szervezetben való terjedést szabályozza, hanem függetlenül a daganat növekedésétől, a normál szöveti sejtek leválására, illetve helyreállítására is rávilágított. Világosabb képet alakítunk ki a beteg sejtek terjedését irányító folyamatokról. Most megfontolhatjuk, hogy vannak-e valószínű, létező gyógyszerek, amelyek újra felhasználhatók annak megakadályozására, hogy ez a mechanizmus elindítsa a rák terjedését a betegekben.”

A NALCN fehérje a nátrium szivárgási csatornát jelenti. A nátriumszivárgás csatornák túlnyomórészt a központi idegrendszerben expresszálódnak, de megtalálhatók a test többi részében is. Ezek a csatornák a sejtek membránjain fekszenek, és szabályozzák a só - azaz nátrium - mennyiségét, amely be- és kilép a sejtből. Ennek a folyamatnak a szabályozása megváltoztatja az elektromosság egyensúlyát a sejtmembránon keresztül. Egyelőre nem világos, hogy ezek a csatornák miért vesznek részt olyan közvetlenül a rák áttét képződésiben.

A kutatást a CRUK finanszírozta, amelynek kutatási igazgatója, Dr. Catherine Elliott az alábbiakat mondta:

,,A rák terjedésének felfedezése mindig pusztító hír a betegek és családjaik számára, ezért nagy örömünkre, hogy támogathattuk ezt a hihetetlen kutatást, amely egy napon lehetővé teszi számunkra, hogy megelőzzük az áttétek kialakulását, és a rákot sokkal túlélhetőbb betegséggé alakítsuk.”

forrás:

MB/Nature

https://www.nature.com/articles/s41588-022-01182-0

https://interestingengineering.com/health/breakthrough-metastasis-better-cancer-treatments

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

Bayer Zsolt: Ide hallgass, te Magyar Péter!

Jól ismerem Kocsis Mátét, mert a barátom. Rühelli a pezsgőt, mert rongyrázásnak tartja és soha nem láttuk munkaidőben bármilyen alkoholt inni – írja Facebook-bejegyzésében a publicista.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!