2023. 12. 01. Péntek Elza napja
Jelenleg a TV-ben:

Erdély és Románia

Következik:

Híradó 12:05

Színes

Nepomuki Szent János a vízen járók védőszentjének ünnepén a felvonulók az elhunytakra emlékeznek

Több ezren voltak kíváncsiak szombaton este Mohácson a jánoskázásra. A hagyomány szerint ilyenkor a Dunán csónakok és kisebb nagyobb vízi jármű vonul fel, lampionokkal, fáklyákkal és gyertyákkal. Nepomuki Szent János a vízen járók védőszentjének ünnepén a felvonulók az elhunytakra emlékeznek.

  • Nepomuki Szent János a vízen járók védőszentjének ünnepén a felvonulók az elhunytakra emlékeznek

Az ünnepség névadója Nepomuki Szent János, aki a vízen járók, vízimolnárok, halászok védőszentjeként ismert. A felvonulással emlékeznek meg azokról, akik vizeken vesztették életüket.

Nepomuki Szent János Vencel cseh király gyóntatója volt, az uralkodó kíváncsi volt a királyné gyónási titkára, de a pap nem árulta el neki, ezért megkínozta és a Moldva folyóba dobatta. Prága népe még azon az éjszakán csodát látott. Tündöklő csillagok úsztak a vízen. Mohácson már a 19. században is tartottak a tiszteletére ünnepséget.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!