2023. 09. 24. Vasárnap Gellért, Mercédesz napja
Jelenleg a TV-ben:

Európai Híradó

Következik:

Küldetés 23:25

Színes

Nem tudott kőzetmintát venni a marsi talajból a Perseverance marsjáró

Nem tudott kőzetmintát venni és a gyűjtőcsőbe tárolni a Perseverance marsjáró, amely pénteken fúrta meg először a vörös bolygó talaját, hogy kőzetet gyűjtsön - derült ki a Földre küldött adatokból.

  • Nem tudott kőzetmintát venni a marsi talajból a Perseverance marsjáró

A Mars-misszió tudóscsoportja az adatok elemzésén dolgozik, hogy kiderítse a sikertelenség okát. A Perseverance fúrója működött, de a gyűjtőcsőbe nem került semmilyen kőzet - közölte az amerikai űrkutatási hivatal.

A rover, amelyen 43 titánból készült gyűjtőcső van, jelenleg a Jezero-kárter feltárásán dolgozik. Itt kezdte meg kőzet és regolit gyűjtését, ujjnyi nagyságú minta nyerését a marsjáró.

"Ugyan nem ilyen eredményt reméltünk, mindig van kockázata egy korábban soha nem alkalmazott módszernek" - közölte Thomas Zurbuchen, a tudományos misszió igazgatója.

A kutatók a Perseverance robotkarján lévő egyik kamerával fogják megvizsgálni a fúrt lyuk belsejét, hogy lássák, mi van benne" - mondta Ken Farley, a projekt tudósa. Lehetséges, hogy találnak benne összetört kőzetet, de az is lehet, hogy a kőzet porrá zúzódott - tette hozzá.

A kutatási program 31 kőzetminta gyűjtését irányozza elő, ezek a tervek szerint néhány év múlva érkeznek vissza a Földre elemzésre.

A kutatás célja az ősi élet jeleinek, például megkövesedett mikrobák nyomainak kutatása a Mars földrajzának alaposabb megismerése céljából.

A marsjárót egy éve indították útjára Floridából.

A városi terepjáró méretű modul februárban szállt le a Marson, a Jezero-kráterben, amelyben a tudósok szerint 3,5 milliárd éve egy mély tó terült el, olyan környezettel, amely megteremthette a földönkívüli élet feltételeit.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Tolvaj volt a Voice zsűritagja

Tolvaj volt a Voice zsűritagja

Lopott a barátaitól, lopott a boltokban, a lopott ruhákat meg eladta Manuel, az RTL Klub kínosan megbukott valóságshow-jának, a Voice-nak a zsűritagja.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!