2024. 05. 09. Csütörtök Gergely napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Színes

Napindító - Zellige, a marokkói csempemozaik

Napjainkban a kézműves termékek reneszánszát éljük. A rohanó, gépesített világunkban talán éppen ezért értékelődött fel a valódi mesteremberek keze munkája.

  • Napindító - Zellige, a marokkói csempemozaik

A Hír Televízió munkatársai betekintést nyerhettek Marokkóban az egyik leghíresebb manufaktúra rejtelmeibe. Azt látták, ott nem újjászületett a mesterség, hanem ezer éve, változatlanul őrzi értékét.

A híres geometrikus csempemozaik, a zellige (ejtsd: zelízs) egy marokkói műhelyben készül. Fezben járunk, az egyik legrégebbi észak-afrikai városban, a mozaikművészet központjában.

Lássuk, hogyan lesz műalkotás a kerámiadarabokból!

Hihetetlen, de a 10.századtól kezdődően a mai napig hagyományosan kézi munkával készül. Puszta kézzel végzik az agyag kikeverését, formákba öntését, majd a körülbelül 10 centiméteres terrakotta lapok megformázását is. A csempéket a erős sivatagi napsütés segítségével szárítják, majd szabályos rendben pakolják be a kemencébe, amit felaprított pálmalevéllel és leander ágakkal fűtenek. A többféle színes ónmáz bevonat elkészítése szintén kézzel történik, csaknem ezer éve változatlanul.

A legrégebbi minták fehér és barna színben készültek. A mozaikművészet fénykorát a 14. században élte, ettől kezdve már kék, zöld és sárga színben pompáztak a díszek. A vörös csak a 17. századtól használatos. A későbbiekben pedig sok-sok szikrázó árnyalattal bővült a paletta.

Elképesztő aprólékos munkával, csipesz segítségével, a földön ülve alakítják ki a kompozíciót. Itt épen egy asztal lapja készül, de ezekkel a miniatűr darabkákkal egész házakat és óriási mecseteket is díszítenek. Az eredmény pedig szédítő színkavalkádban pompázó, fényes, mázas, rusztikus fal- és padlóburkolatok, szökőkutak, medencék - természetesen kívül és belül egyaránt.

A színek mellett a formák is jellegzetesek. Gyakoriak a nyolcszögletű, a csillag- és a keresztmotívumok.

Miután olyan iparművészetről van szó, amely évszázadok óta komoly elismerésnek örvend Marokkóban, az arab kultúrában és az egész világon, ráadásul generációkon ível át, senkinek sem kell attól tartania, hogy a híres marokkói mozaikokra nem lesz igény, vagyis a zellige sohasem megy ki a divatból, és örökre bérelt helye van az építészetben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Őzike tévedt be egy lakótelepre + videó

Őzike tévedt be egy lakótelepre + videó

A Szia Komárom a hivatalos Facebook-oldalán számoltak be arról, hogy egy gida szaladgált Észak-Komáromban, a 7-es lakótelepen. Az erről készült videón jól látszik, hogy az állat rémülten rohangált az épületek között.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!