2022. 10. 03. Hétfő Helga napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Háború Ukrajnában 08:10

Színes

Mit jelent III. Károly aláírásán az „R” betű?

III. Károly királyt II.Erzsébet királynő halála után hivatalosan is uralkodóvá kiáltották ki. Ez azt is jelenti, hogy új aláírást kell használjon. A néha II.Erzsébet királynő „Elizabeth R" - ként írta alá a dokumentumokat, III.Károly követve a régi tradíciókat „Charles R" -ként ír alá. De mit is jelent ez?

  • Mit jelent III. Károly aláírásán az „R” betű?

Az angol uralkodóknál évszázadokra nyúlik vissza az „R" betűvel való aláírás hagyománya, ami az uralkodói tekintélyt és hatalmat hivatott szimbolizálni - írja a Mirror.

ELŐSZŐR MÉG I.HENRIK KIRÁLY ALKALMAZTA, AKI MINDEN HIVATALOS DOKUMENTUMOT ÉS LEVELET A NEVÉVEL ÉS AZ AMÖGÉ ÍRT „R" BETŰVEL ÍRT ALÁ.

III.Károly esetében az "R" a rex latin szót takarja, ami királyt jelent. II.Erzsébet is "R" betűt rakott a neve mögé, amikor hivatalos dokumentumokat írta alá, az ő esetében ez a "regina" latin szót takarta, vagyis a királynőt.

KORÁBBAN VOLTAK KIVÉTELEK IS A HAGYOMÁNYBAN, PÉLDÁUL VIKTÓRIA KIRÁLYNŐ AZ „RI"-T HASZNÁLTA, AMI A „REX IMPERATOR" RÖVIDÍTÉSE, UTALVA ARRA, HOGY INDIA CSÁSZÁRNŐJE LETT.

III. Károly királyt ma reggel az Accession Council tanácson hivatalosan is uralkodóvá nyilvánították, az ehhez kapcsolódó dokumentumot, a hagyományokhoz megfelelően már „Charles R"-ként írta alá.

Fotó: AFP/MARC ASPLAND

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!