2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban

Állatkertekben ritkaságnak számító Mishmi takin (Budorcas taxicolor) borjú született a Nyíregyházi Állatparkban.

  • Mishmi takin született a Nyíregyházi Állatparkban

A nőstény utód 220 nap vemhesség után jött a világra, pár órával születése után már lábra is állt. A most egy hónapos állat kilenc hónapos koráig anyatejjel fog táplálkozni

- mondta Révészné Petró Zsuzsa, a park zoológiai osztályvezetője csütörtökön az MTI-nek.

A takinok ritkaságnak számítanak, a világon 175 egyed látható a világ állatkertjeiben. Hét állat a Nyíregyházi Állatparkban él, a tenyészcsapat legutóbb tavaly egy hím utóddal gyarapodott.

A szakember elmondta, a tenyészbika 2009-ben érkezett Németországból az Európai Fajmegőrzési Program keretében, nőivarú társait 2014-ben franciaországi állatkertekből szállították át a nyírségi látványosságba. 2017-től sikeresen gyarapodik állományuk, ami azért is fontos, mert a természetben mindösszesen 3500 egyed él; a faj a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján a fenyegetett kategóriába tartozik.

Természetes élőhelyeiken állományuk folyamatosan csökken az orvvadászat és az erdőirtások miatt, ezért az Európai Állatkertek Szövetsége fajmegőrzési tenyészprogram keretében szaporítja a ritka állatokat.

A Mishmi takinok a természetben a Himalája keleti vidékén élnek, változatos élőhelyeken, 1000-3000 méteres tengerszint feletti magasságok között. A hideg ellen nem csak vastag bundájukkal védekeznek, a fajra jellemző ívelt orrhát (kosorr) segíti őket, mivel az előmelegíti a levegőt.

Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti. Növényevő állatok, mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. A csordákban elsősorban a nősténynek és fiatal hímek élnek, az ivarérett hímek többnyire magányos életmódot folytatnak.

Bár első ránézésre ezek a furcsa külsejű állatok a bölényekre és a szarvasmarhákra hasonlítanak, valójában a juhok és a kecskék állnak rokonságban legközelebb hozzájuk.

Borítókép forrása: Nyíregyházi Állatpark/Facebook

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!