2023. 12. 02. Szombat Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Vezércikk 14:05

Színes

Megszólalnak a csehországi telefonfülkék és a harangok a bársonyos forradalom 30. évfordulóján

Megszólalnak a csehországi telefonfülkék és a templomok harangjai is vasárnap a csehszlovákiai bársonyos forradalom 30. évfordulója alkalmával.

  • Megszólalnak a csehországi telefonfülkék és a harangok a bársonyos forradalom 30. évfordulóján

A telefonfülkék készülékeinek megszólalása után a kagylót felvevő ember néhány perces eredeti tudósítást hall az 1989. november végi szocialista rendszer elleni tüntetésekről, amelyet a szabadság megőrzésére felszólító rövid üzenet követ.

A köztéri telefonfülkéket üzemeltető O2 társaság közlése szerint ezt a tudósítást és üzenetet vasárnap kora reggeltől többször is hallhatják majd mindazok, akik a Csehországban működő mintegy 4000 fülkében a készülék kicsengésekor felveszik a kagylót. Az akcióra az O2 társaságnak A szabadság nem természetes adottság elnevezésű projektje keretében kerül sor.

"Míg manapság a telefonfülkéket szinte senki sem használja, harminc éve, amikor még nem léteztek mobiltelefonok, a vezetékes telefonra gyakran éveket kellett várni, ezért a nyilvános fülkék fontos kapcsolatot jelentettek a külvilággal. Ezért döntöttük úgy, hogy a bársonyos forradalomra emlékeztető kampányunkba jelképesen a telefonfülkéket is bevonjuk" - olvasható az O2 társaság közleményében.

A kampány egyben egyfajta búcsú is a köztéri telefonfülkéktől, amelyek száma januártól Csehországban 1150-re csökken - közölte a társaság.

A 30 évvel ezelőtt, 1989. november 17-én lezajlott, a rendőrség által erőszakkal feloszlatott diáktüntetésre, amely a csehszlovákiai rendszerváltás elindítója volt, vasárnap a csehországi templomok harangjainak zúgása is emlékeztetni fog. A templomharangok jelképesen 17 óra 11 perckor szólalnak meg az egész országban, ez volt az a pillanat, amikor diákok tüntetése elkezdődött.

Egy időben ezzel a csehországi rádióállomások közös megegyezés alapján a Modlitba pro Martu (Imádság Mártáért) című dalt tűzik műsorukra, amely a bársonyos forradalom himnuszává vált.

A Modlitba pro Martu című dallal nyerte meg Marta Kubisová cseh énekesnő 1969-ben a Pozsonyi Líra nemzetközi dalversenyt. A híres dal tiltakozás volt Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállása ellen. 1970-ben a dalt és Marta Kubisová nyilvános szereplését a korabeli szocialista hatalom betiltotta. Kubisová ezt a dalt csak 1989 november végén énekelhette el újra nyilvánosan Prágában a mintegy kétszázezres első Vencel téri nagygyűlésen.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Idén is elindultak a fényes BKV járművek + videó

Idén is elindultak a fényes BKV járművek + videó

Kilenc feldíszített járműből áll a BKV idei ünnepi fényflottája. A járművek december 1-én este indultak útjukra a fővárosban. Öt kilométernyi fényfüzér, 140 ezer energiatakarékos LED-izzó díszíti a járműveket. A fényflotta január 7-ig közlekedik.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!