2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

A Hold válaszolt - Portréfilm Bay Zoltánról

Következik:

Híradó 12:00

Színes

„Levetkőztetjük a színházat” – Nem mindennapi felállással adják elő

A klasszikus szöveggel, de modern díszlettel mutatják be a Lear királyt Békéscsabán. A Shakespeare-tragédiát egy fiatal angol rendező viszi színre.

„Cipőt a cipőboltból, ha angol szerző, akkor angol rendezővel dolgozzunk, gondolta a Jókai Színház. Ezért hívtuk meg a fiatal angol rendezőt, és csak most kezdődnek a próbafolyamatok” – mondta Fekete Péter, a békéscsabai Jókai Színház igazgatója.

A Lear királyt eredetileg Michael Bogdanov rendezte volna, akit modern Shakespeare-feldolgozásai tettek ismertté. A 75 éves rendező azonban megbetegedett, így a darabot egy fiatal, 34 éves kollégája viszi színre Békéscsabán. „A Lear király a mostani politikai, társadalmi rendszerben is aktuális. Az pedig, hogy ezt hogyan mutatom meg a nézőknek, nos, ez a rendezői szabadság lényege. Az eredeti költői nyelvezet meghagyása és a modern jelmez és díszlet érdekes feszültséget fog teremteni” – nyilatkozta Chris Rolls rendező.


A jelmez és a díszlet tervezője szintén Shakespeare hazájából érkezett. „Levetkőztetjük a színházat, szinte ipari hangulatot adunk vissza ezzel. Sokat vetítünk majd, például részvényeladásokat, tőzsdei számokat. Hisz most ipari világban élünk. A jelmezek pedig a kemény modern és a klasszikus stílus keverékei lesznek” – árulta el Sean Crowley jelmeztervező.

Lear királyt a Jászai Mari-díjas Kovács Frigyes játssza. „A színháznak kommunikálnia kell a ma nézőivel. Nem tudom, hogy egy 500 évvel ezelőtt élt ember, különösen király, milyen volt. Milyen volt a lelke, mennyit fogott fel a világból és hogy nézte a világot? Fogalmam sincs. Én a magam kicsi agyából látom a világot, és ez fog majd a színpadra kerülni” – fogalmazott a Jászai-díjas színművész.

Lear király egyik lányának szerepében Dobó Kata lép majd színpadra. „Shakespeare-ről néha azt gondolom, hogy nem is egy létező ember volt: akinek ennyi mindenről tudomása volt, ennyire tudta az emberi jellemeket, a pici gyarló emberi hibákat, az emberi nagyságokat, a konfliktusokat, a történelmet. Elképesztő. Nagyon meg fogja állni a helyét szerintem ebben a modern feldolgozásban is. És talán egyszerűbben eljut a nézőkhöz” – mondta a színművész.

A darabot április 19-én mutatja be a Jókai Színház.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!