2024. 04. 12. Péntek Gyula napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Radar ráadás 00:05

Színes

Lemberg magyar szemmel

Megjelent az MCC Magyar Összetartozás Intézete Látkép című sorozatának új része. Balázs D. Attila írása ezúttal a nyugat-ukrajnai Lemberg – ma Lviv, korábban Lwów – magyar kötődéseiről szól.

  • Lemberg magyar szemmel

A „Lemberg, Báthory utca” című esszében régi képeslapok és újabb fényképek segítségével sétálhatunk végig az Osztrák–Magyar Monarchia jegyeit ma is magán viselő város utcáin, amelyeket – békeidőben – alig néhány óra alatt elérhetnénk Kárpátalja felől.

„Ám kötődésünk ennél jóval régebbi, hiszen abban a Galíciában – avagy Gácsországban – járunk, amely a magyar királyi címekben is fel-felbukkan Halics néven. Lwówot 1256-ban Dániel halicsi fejedelem alapította, aki a várost fiáról, Levről nevezte el. A herceg révén pedig az alapítók tüstént rokonságba is kerültek az Árpád-házzal, hiszen Lev IV. Béla királyunk lányát, Konstanciát vette el feleségül.”

Ha meg szeretnék tudni mi a hasonlóság Lemberg és Brassó között, illetve hogyan került Báthory István neve a helyi utcanévtáblákra, úgy kattintsanak IDE, ahol az írást teljes egészében elolvashatják.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Vezércikk - Újabb kínos üggyel kell szembesülnie Magyar Péternek + videó

Kétes üzleti ügyei mellett újabb részletekre derült fény Deák Boldizsár múltjából. A Tisza Párt alelnöke, akivel Magyar Péter összeállt politikusi karrierje érdekében, ügynök és besúgó lehetett. Az újabb fejleményekről Kacsoh Dániel, Pindroch Tamás és Lentulai Krisztián is elmondják véleményüket a Vezércikkben.
Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Már zajlik Irán és Izrael háborúja + videó

Az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra. Az egyre mérgesedő iráni és izraeli konfliktusról Kovács Tamás, az NKE Rendészettudományi Kar Rendészetelméleti és Történeti Tanszékének egyetemi docense beszélt a HírTV stúdiójában. 

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!