2022. 07. 06. Szerda Csaba napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Napi aktuális 05:30

Színes

Klímavészhelyzetet hirdettek Vanuatun

Klímavészhelyzetet hirdettek Vanuatun, és bejelentették, hogy az éghajlatváltozás következményeinek enyhítésére 1,2 milliárd dollárt fordítanak, amelynek nagy részét nemzetközi donorok fogják biztosítani.

Bob Loughman kormányfő tett indítványt erre, és mindezt azzal indokolta, hogy a csendes-óceáni szigetcsoportot már most is sújtja a tengerszint emelkedése és a szélsőséges időjárás. A 300 ezer lakosú országot az elmúlt évtizedben két erős ciklon és egy pusztító aszály sújtotta.

    A parlament egyhangúlag támogatja a kormányfő indítványát, és több tucat országhoz  - egyebek között Nagy-Britanniához, Kanadához és a Fidzsi-szigetekhez - hasonlóan kihirdette a klímavészhelyzetet.

    A miniszterelnök aláhúzta: Vanuatu felelőssége, hogy mindent megtegyen azért, hogy a felelősen gondolkodó országok a válság mértékéhez és sürgető jellegéhez igazítsák tetteiket. Megjegyezte: a vészhelyzet kifejezés azt jelzi, hogy túl kell lépni az eddig megszokott intézkedéseken.

    Vanuatu diplomáciai kampányt folytat annak érdekében, hogy a hágai Nemzetközi Bíróság, az ENSZ elsődleges bírói szerve, jogi véleményt mondjon a globális felmelegedés következményeiről. A szigetország reméli: nem kötelező érvénye ellenére az állásfoglalás hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben nemzetközi jogszabályok szülessenek a globális felmelegedés anyagi és emberi következményeiről. Az ENSZ Közgyűlése a tervek szerint szeptemberben vitatja meg a kezdeményezést.

Fotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!