2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 15:05

Színes

Interaktív kiállításon ismerhették meg a Paksi Atomerőmű történetét

Egy ideig Gyuláról irányították csütörtökön képletesen a Paksi Atomerőművet. A Jövőnk energiája elnevezésű interaktív kiállítássorozat gyulai állomásán ugyanis az érdeklődők sok más látnivaló mellett kezelhették az atomerőmű vezérlőpultjának virtuális másolatát. Így megtapasztalhatták azt is, hogyan borulna sötétségbe az ország vagy mennyivel nőne a villamos energia ára, ha csökkentenék az atomerőmű teljesítményét.

A Jövőnk energiája interaktív kiállítás keretében a látogatók megismerhették a Paksi Atomerőmű történetét és az országos villamosenergia-hálózatot, de még Paks és környékének élővilágát is. „A Paksi Atomerőműnek, illetve az MVM-nek nagyon fontos, hogy az érdeklődőket, látogatókat folyamatosan tájékoztassuk és elmondjuk, hogy hogyan működik a Paksi Atomerőmű, milyen terveink vannak, miért szeretnénk mi új blokkot, blokkokat építeni, mi ennek a nemzetgazdasági jelentősége, miért fontos az, hogy gyakorlatilag a Paksi Atomerőműben kettő éves üzemanyag tartalékkal rendelkezünk folyamatosan, és megbízhatóan az országban legolcsóbban tudja előállítani a villamos energiát” – mondta Mittler István, az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

A kiállításon azt is megmutatták, hogyan változna az áram ára, és mennyivel nőne a villamosenergia-rendszer károsanyag-kibocsátása, ha csökkentenék a Paksi Atomerőmű teljesítményét. „Teljesen egyértelmű, hogy az atomenergia – mint energiaforrás – a lakosság biztonságos ellátása szempontjából nem nélkülözhető, bár természetes, minden egyéb alternatív energiaforrást meg kell keresni, de jelentős részét, megközelítőleg majdnem a felét az atomenergia-szolgáltatás nyújtja. Ezt biztonságos körülmények között Magyarországnak mindenféleképpen érvényesíteni kell” – fogalmazott Kovács József fideszes országgyűlési képviselő.


Az energiahatékonyság jegyében egyébként Gyulán az önkormányzat LED-es égőkre cseréli a hagyományos utcai lámpatesteket, így évente 20 milliót forintot tudnak majd megspórolni. „A családok jól tudják, hogy milyen megterhelő a rezsiszámlák kifizetése, ezért is nagyon fontos a kormánynak a rezsicsökkentő politikája, ami már az idén 20 százalékkal csökkentette a rezsit. Egy önkormányzatnak is hasonló gondokat jelent. Gyulán a közvilágítás számlája, ide nem értve az intézményeket, éves szinten mintegy 100 millió forint. Ezt szeretnénk csökkenteni, és nyertünk is ehhez egy nagyon fontos pályázatot az Új Széchenyi Terv keretein belül, amely pályázattal 303 millió forint támogatást kapunk ahhoz, hogy a gyulai közvilágítás egy jelentős részén lecseréljük a jelenlegi fényforrást LED-es fényforrásra” – közölte Görgényi Ernő, Gyula polgármestere.

Az interaktív kiállítást az országos turné során már 150 ezernél is többen látták.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Nacsa Lőrinc: elfogadhatatlan a háborús benzinár + videó

Tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) támogatja a kormány bejelentését: az üzemanyag-kereskedőknek két hetük van arra, hogy a benzin és a gázolaj árát a régiós átlagra csökkentsék Magyarországon – mondta Nacsa Lőrinc.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!