2023. 12. 07. Csütörtök Ambrus napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Színes

Így kerülhetők el a nőgyógyászati rémtörténetek

Minden nőt megillet az ítélkezéstől mentes, megfelelő szakmai készültségű nőgyógyászati ellátás, és merni kell máshoz fordulni, ha rosszul érezzük magunkat egy orvosi vizsgálat alatt. Dr. Vörös Anna szülész-nőgyógyász szakorvos vallja, hogy a beteg és az orvos közötti bizalom gyógyító erővel bírhat, ez a bizalom viszont nem magától értetődő. Mint mondta, a nőgyógyászat rendkívül szerteágazó terület a gyermeknőgyógyászattól az onkológián át a terhesgondozásig, de elkerülhetők a közbeszédben terjedő nőgyógyászati rémtörténetek, ha a nők a megfelelő specialistához kerülnek.

  • Így kerülhetők el a nőgyógyászati rémtörténetek

Nem érthet valaki mindenhez, igaz ez a nőgyógyászatra is: nem ugyanaz az orvos operálja a méhnyakrákot, kíséri végig a lombikkezelést vagy végzi el a genetikai ultrahangot. Dr. Vörös Annának, az L33 Medical alapítójának meggyőződése, hogy a köztünk élő polihisztorok ideje lejárt, és egyáltalán nem mindegy, hogy az egészségügyi beavatkozásra, vizsgálatra szoruló nő milyen szakemberhez kerül.

Mint fogalmazott, a tökéletes nőgyógyász megtalálása sokszor nehéz feladat, de nem elfogadható, ha valakit megalázóan kezelnek, futószalagon vizsgálnak, vagy ha ítélkeznek felette. Különösen úgy, hogy nagyon magas azoknak az aránya, akik a magánegészségügyben keresik nagy összegekért a számukra legjobb megoldást. Ha tehát valaki rossz érzésekkel hagyja el a rendelőt, az intő jel, hogy nem volt jó helyen.

„Ennek van egy emberi oldala, hiszen mi nők nem vagyunk egyformák. Ha a testvérünknek vagy a barátnőnknek tetszik, ahogy egy fodrász dolgozik, az még nem jelenti azt, hogy más ízlésének is megfelel. Ugyanez igaz a nőgyógyászokra is. Azt a szakembert kell megtalálni a negatív élmények elkerüléséhez, akinél a páciens képes megnyílni, kérdéseket tehet fel, vagyis egy hullámhosszon van az orvosával” – sorolta Dr. Vörös Anna.

Úgy folytatta, az érem másik fele, hogy számtalan olyan esetről hallani akár páciensektől, akár barátnők beszélgetései során vagy olvasni internetes fórumokon a hozzászólásokban, hogy sok esetben nem veszik igazán figyelembe, hogy a beteg mit akar, riogatják, esetenként kérdőre vonják, hogy miért 40 évesen szült, miért szült ennyi gyereket, miért feküdt össze fűvel-fával. Ugyan nem mindenkinek bájcsevejre van szüksége, az ítélkezéstől mentes ellátáshoz minden nőnek joga van, hívta fel rá a figyelmet.

Visszafizetik a kezelés költségét, ha a páciens elégedetlen

Dr. Vörös Anna az L33 Medical hálózatában közel 50 orvossal dolgozik együtt, közülük 35-en nőgyógyászok. Mint fogalmazott, számukra a szakmai kompetencia, az emberi kapcsolódás és a megfelelő időpontok, valamint hozzáállás harmonikus egyensúlyában rejlik a sikeres ellátás titka.

„Ha valaki nálunk nem kapott megfelelő ellátást, elismerjük, hogy hibáztunk. Ezt a felelősséget annyira komolyan vesszük, hogy hajlandóak vagyunk visszatéríteni a kezelés költségét, ha a páciens úgy érzi, hogy az ellátás nem volt sem szakmailag, sem emberileg megfelelő” – jelentette ki.

Hozzátette, a céljuk nem az, hogy mindenki csak hozzájuk járjon – erre nem is lenne kapacitásuk –, hanem hogy a nők tudják, milyen bánásmódot érdemelnek és tisztában legyenek a jogaikkal és lehetőségeikkel egy nőgyógyászati vizsgálat során.

Mi több, ezzel egyúttal példát is szeretnének állítani a magyar orvostársadalom elé, hogy mindenki vállalja nyíltan a felelősséget azért, amilyen munkát végez. Ezt magukra nézve kötelezőnek érzi, ezért az orvoskollégákat is gondosan és tudatosan választják ki annak érdekében, hogy a páciensek biztonságban érezhessék magukat bármely élethelyzetben.

Borítókép: L33 Medical

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!