2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Színes

Hetvenhárom kortárs költő olvasta föl műveit

Versünnep fesztivál és versmaraton a költészet napján. Debrecenben kiállítás nyílt Papp Tibor műveiből. A költő-író készítette az első számítógépes versgenerátort.

Balatonszárszóról, József Attila halálának helyszínéről indult és a Ferencvárosba, a költő felújítás alatt álló szülőháza elé érkezett az az autó, amelynek az oldalán Ady Endre- és József Attila-idézeteket olvashattak a IX. kerületben élők vagy arra járók.

A Thália Színházban 73 kortárs költő olvasta fel műveit. A versmaratont negyedik alkalommal rendezték meg. Hagyomány, hogy a résztvevők közös verset írnak. A sort az írószövetség elnöke kezdte. „Egyre színesebb programokat csinálnak színházak, folyóiratok, különböző műhelyek, és bevonják ezekbe az ünnepségekbe, versmaratonokba nemcsak a szakmát, a költői és színészi szakmát, hanem a versolvasó közönséget is. Ez azért jó, mert így talán meg tudjuk szólítani az interneten felnövő nemzedékeket is” – mondta Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke.

„Mily sokan vagytok!… Millió kis katona gázol most vérködben, fagyott mocsáron, füstpernyés, fölsebzett úton. A végek vad völgyein át már fújdogál a hideg szél…” – Alberti Zsófi, a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja Kaffka Margit Záporos, folytonos levél című versét adta elő a Versünnep fesztivál döntőjében a Nemzeti Színházban. Idén van a család európai éve és az I. világháború kitörésének 100. évfordulója. A versenyzők a két témában választottak verset.

A debreceni Szent József Gimnáziumban Papp Tibor költő-író műveiből nyílt állandó kiállítás, amelyet egy kolléga, L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnöke nyitott meg. „Azt mutatják az olvasási és vásárlási statisztikák, hogy a nagyregényeknek, a nagy történeteknek van ma itt az ideje, már azok számára, akik egyáltalán még könyvet vesznek a kezükbe. Ezért különösen fontos az, hogy a fiataloknak, a gyerekeknek a magyar irodalom e nemes tradíciójára és hihetetlen értékeire ráirányítsuk a figyelmet” – mondta L. Simon László.

A magyar költészet napját 1964 óta ünneplik József Attila születésnapján, április 11-én. Ugyanezen a napon született Márai Sándor író is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szánthó Miklós: Mi vagyunk a wokebusters + videó

Szánthó Miklós: Mi vagyunk a wokebusters + videó

A CPAC Hungary célja nem kisebb, minthogy megszervezzük az antiglobalista erők globális koalícióját - jelentette ki Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója a Konzervatív Politikai Akció Konferencia csütörtöki nyitónapján.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!