2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Színes

Használt laptopokkal a környezetünkért

Manapság a környezetvédelmi szempontok mérlegelése rendkívül fontos az okoseszköz vásárlásakor, mivel az elektronikai eszközök gyártása és használata jelentős környezeti hatással jár, például a nyersanyagok kitermelése, az energiafelhasználás és a hulladékkezelés terén. De vajon létezik-e környezetbarát laptop? A használt elektronikai cikkek térnyerésével az ökolábnyom mérete csökkenthető-e és ha igen, mennyivel? Az okos eszközök hosszú élettartama és energiahatékonysága fontos szerepet játszik a fenntarthatóság terén.

  • Használt laptopokkal a környezetünkért

Évente mintegy 50 millió tonna e-hulladék keletkezik, ami fejenként körülbelül 6 kilogrammot jelent, vagyis mintegy 7,5 milliárd ember által kibocsátott e-hulladékkal terheljük a Földet. A probléma az, hogy mindössze 20%-át hasznosítják újra, a maradék 80% pedig többnyire illegális lerakatokban végzi a fejlődő világ eldugott részein. Azonban mivel nem minden eszköz működtethető megújuló energiaforrásokkal, jelenleg még szükség van olyan hagyományos, nem megújuló energiákra, mint a földgáz, kőolaj, urán vagy szén. A saját érdekünk, hogy olyan tudatos opciókat válasszunk, amelyek kevésbé károsak, mégis hatékonyak. A megfelelő újrahasznosítás és újrafeldolgozás elengedhetetlen a fenntarthatóbb jövő felé történő elmozdulásban.

„Használt laptop vásárlásával jelentős mértékben csökkenthetjük az ökológiai lábnyomunkat, mivel az új eszköz gyártásával járó energiafelhasználást, nyersanyagok felhasználását és szén-dioxid-kibocsátást elkerülhetjük. Így a már meglévő eszközök újrahasznosítása és további élettartamuk meghosszabbítása segít fenntarthatóbb módon használni a technológiát” – mondta Tóth Roland, a Furbify szakértője.

Hozzátette, néhány apróság betartásával még többet tehetünk Földünkért. Ilyenek például az energiatakarékos beállítások használata az okoseszközökön, a felesleges papíralapú dokumentumok elkerülése digitális formátumban, a különféle energiatakarékos háztartási berendezések és LED-es világítás használata, valamint az elektronikai hulladék megfelelő újrahasznosítása vagy visszavitele a gyártóhoz.

A business-kategóriával csak nyerhetsz!

Új eszköz helyett válassz inkább refurbished vagy használt laptopot. Egy business-kategóriás laptop azért is különösen jó választás, mert hosszabb az élettartamuk. Ha valami baja esik a gépnek, akkor pedig ne cseréld le rögtön, inkább add be egy szervízbe vagy javíttasd meg! Egy jól karbantartott laptop sokáig hűséges társad lesz a mindennapokban.

Tartsd körforgásban!

A laptopváltásnál is lehetünk tudatosak! Ha típusváltást tervezünk és már nem használjuk a meglévő eszközünket, akkor fontos, hogy megfelelően gondoskodjunk róla. Ajánlott az eszközt eladni vagy újrahasznosítani, például adományozni, átadni családtagoknak vagy barátoknak, vagy visszavinni a gyártó vagy kereskedő által biztosított visszaváltási programokba. Ez lehetővé teszi, hogy mások továbbra is használják az eszközt, így csökkentve a hulladéklerakókba kerülő elektronikai hulladék mennyiségét.

Borítókép: Pixabay

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Szuverenitásvédelmi kockázatoktól hemzseg a hazai baloldal

Szuverenitásvédelmi kockázatoktól hemzseg a hazai baloldal

A 2022. évi országgyűlési választásokat követően kiderült, hogy a DK–Jobbik–Momentum–MSZP–LMP–Párbeszéd alkotta választási szövetség több mint 4 milliárd forint összegű tiltott külföldi kampánytámogatásban részesült.
Marco Rossiék Varga Barnabásnál jártak a kórházban

Marco Rossiék Varga Barnabásnál jártak a kórházban

Marco Rossi szövetségi kapitány, valamint a játékosok nevében Botka Endre is meglátogatta a stuttgarti kórházban Varga Barnabást, aki vasárnap súlyos fejsérülést szenvedett a németországi labdarúgó Európa-bajnokságon.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!