2020. június 3.,
szerda, Klotild napja

Figyelemfelhívó kampány a medvekárok kezelésére

Hír TV

2019. október 3., csütörtök 12:30

Egy hónapos figyelemfelkeltő kampányt szervez az egyre súlyosbodó barnamedve-probléma miatt a Hargita Megyei Önkormányzat. Vadásztársaságokat, civileket is bevonnak a programba, hogy ösztönözzék az embereket: ne féljenek bejelenteni az okozott kárt, és ne habozzanak a hatóságokhoz fordulni. Mindenekelőtt a megelőzés fontosságát hangsúlyozták a témában tartott sajtótájékoztatón. A vadászati törvény módosítása még hónapokig elhúzódhat.

Megelégelte a központi román hatóságok tehetetlenségét, és az ügyintézés lassúságát a Hargita megyei Önkormányzat. A barnamedvék okozta károk és támadások miatt figyelemfelkeltő kampányt szerveznek, amelybe a civileket, az iskolákat és az egyházakat is bevonják. Azt remélik, konkrét, könnyen elérhető intézkedésekkel akár emberéletek menthetők.

„Az elkövetkező 30 napban szeretnénk az emberekben tudatosítani, hogy mi magunk is, és mindenki itt, Hargita megyében tehetünk azért, hogy ez a helyzet változzon. Hisz láttuk, hogy a bejelentett károk száma nagyon alacsony: 185 egy évre – ami körülbelül annyi, mint egy faluban ami történik a valóságban. Hargita megyében van 237 település, tehát igazán legalább 237 szer nagyobb a valós kár.”

- mondta Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke Csíkszeredán. 

Felhívják a figyelmet, hogy minden esetben jelentsék, ha medvét látnak. A nagyvadak által okozott kár jelzését könnyen elérhető és kitölthető űrlapokkal ösztönzik. Továbbá fontosnak tartják a megelőzést, ezért külön felhívják a figyelmet, hogy ne hagyjanak maguk után a hulladékot.

„Egy megreformált, de működő vadgazdálkodásra szükség van. A másik pedig a károknak, konfliktusoknak a szakszerű menedzsmentje. Ez a kettő mostanig össze volt keverve. Fontos, hogy megfelelő szakemberek mindkét témával intenzíven foglalkozzanak – lehetőleg megelőző jelleggel!"

- jegyezte meg Demeter László, a Pogány Havas Kistérség Társulás biológusa.

Az elmúlt héten megszavazta a román Szenátus a vadászati törvény módosítását, amely lehetővé tenné a barnamedvék vadászatát.

Hír TV