2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Színes

Figyelemfelhívó kampány a medvekárok kezelésére

Egy hónapos figyelemfelkeltő kampányt szervez az egyre súlyosbodó barnamedve-probléma miatt a Hargita Megyei Önkormányzat. Vadásztársaságokat, civileket is bevonnak a programba, hogy ösztönözzék az embereket: ne féljenek bejelenteni az okozott kárt, és ne habozzanak a hatóságokhoz fordulni. Mindenekelőtt a megelőzés fontosságát hangsúlyozták a témában tartott sajtótájékoztatón. A vadászati törvény módosítása még hónapokig elhúzódhat.

  • Figyelemfelhívó kampány a medvekárok kezelésére

Megelégelte a központi román hatóságok tehetetlenségét, és az ügyintézés lassúságát a Hargita megyei Önkormányzat. A barnamedvék okozta károk és támadások miatt figyelemfelkeltő kampányt szerveznek, amelybe a civileket, az iskolákat és az egyházakat is bevonják. Azt remélik, konkrét, könnyen elérhető intézkedésekkel akár emberéletek menthetők.

„Az elkövetkező 30 napban szeretnénk az emberekben tudatosítani, hogy mi magunk is, és mindenki itt, Hargita megyében tehetünk azért, hogy ez a helyzet változzon. Hisz láttuk, hogy a bejelentett károk száma nagyon alacsony: 185 egy évre – ami körülbelül annyi, mint egy faluban ami történik a valóságban. Hargita megyében van 237 település, tehát igazán legalább 237 szer nagyobb a valós kár.”

- mondta Borboly Csaba, Hargita megye önkormányzatának elnöke Csíkszeredán. 

Felhívják a figyelmet, hogy minden esetben jelentsék, ha medvét látnak. A nagyvadak által okozott kár jelzését könnyen elérhető és kitölthető űrlapokkal ösztönzik. Továbbá fontosnak tartják a megelőzést, ezért külön felhívják a figyelmet, hogy ne hagyjanak maguk után a hulladékot.

„Egy megreformált, de működő vadgazdálkodásra szükség van. A másik pedig a károknak, konfliktusoknak a szakszerű menedzsmentje. Ez a kettő mostanig össze volt keverve. Fontos, hogy megfelelő szakemberek mindkét témával intenzíven foglalkozzanak – lehetőleg megelőző jelleggel!"

- jegyezte meg Demeter László, a Pogány Havas Kistérség Társulás biológusa.

Az elmúlt héten megszavazta a román Szenátus a vadászati törvény módosítását, amely lehetővé tenné a barnamedvék vadászatát.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!