2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Mátyás utolsó éjszakája 11:00

Színes

Feltárult a Velencei-lagúna gazdag élővilága a járványügyi korlátozások nyomán

Kíváncsi rákok, békésen úszkáló medúzák és halrajok, valamint színpompás hínárok uralják jelenleg Velence víziútjait, amelyekre szokatlan békesség köszöntött az elmúlt hetekben a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások nyomán.

  • Feltárult a Velencei-lagúna gazdag élővilága a járványügyi korlátozások nyomán

"A lagúna növény- és állatvilága nem változott a korlátozások alatt. Az egyetlen dolog ami változott, az az, hogy most lehetőségünk nyílik gyönyörködni benne" - mondta Andrea Mangoni zoológus.

A járványügyi korlátozások bevezetése óta nem csupán a turisták tűntek el Velencéből, hanem a város víziútjai sincsenek zsúfolásig tele hajókkal, vízibuszokkal és gondolákkal.

Mangoni számára ez az időszak lehetőséget ad arra, hogy újra felfedezze a Velencei-lagúna sokszínű ökoszisztémáját. A zoológus egy nemrég közzétett felvétele, amelyen egy medúza úszkál a város egyik csatornájának áttetsző vizében, óriási népszerűségnek örvend az interneten.

"Jelenleg általában 50-60 centiméter, de előfordul, hogy akár 1 méter mélyre is lelátni a felszínről. Ez azt jelenti, hogy olyan állatokat is láthatunk, amelyeket eddig elrejtett a szemünk elől a zavaros víz"- mondta Mangoni, hozzátéve, hogy 20 éve dolgozik Velencében és még soha sem látta ennyire tisztának a város víziútjait.

Marco Sigovini, a Velencei Tengertudományi Intézet (ISMAR-CNR) kutatója először észlelt tengeri fajokat a város központi részein.

"A Velencei-lagúna növény- és állatvilága sokkal színesebb és érdekesebb, mint az ember gondolná" - jegyezte meg a szakember.

Sigovini szerint a városban nem csupán a szennyezéssel együtt járó hajóforgalom csökkent, hanem a zaj is, amely szintén a szennyezés egy formája és a lagúnában élő teremtmények nagy részét zavarja.

A szakember szerint a medúzák nagy száma korántsem meglepő. "Az elmúlt 20-30 évben megnőtt a számuk. Egyre gyakrabban merészkednek be a lagúnába, különösen az év bizonyos szakaszaiban, talán az áramlatokkal együtt érkeznek. Normális esetben azonban óriási a hajóforgalom, így valószínűleg sokuk elpusztul" - mondta Sigovini, aki a jelenlegi helyzet ellenére nem túl derülátó a jövőt illetően.

"Ez a néhány hónapnyi korlátozás nagy valószínűséggel nem lesz elegendő ahhoz, hogy változásokat hozzon az ökoszisztéma minőségében" - jegyezte meg a szakember.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Korrupcióval gyanúsítják az ukrán mezőgazdasági minisztert

Az ukrán korrupcióellenes ügynökség gyanúsítottként kezeli Mikola Szolszkij mezőgazdasági minisztert egy olyan nyomozásban, amely állami földek illegális megszerzésével kapcsolatos, a vizsgálat mintegy 7 millió dollár értékű ügyben folyik – jelentette kedden az ukrán média.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Hó borítja Magyarország legmagasabb pontját + képek

Behavazott a Kékes! Vasárnap a kora esti órákban eső formájában érkező csapadék az éjszakai órákban hóba váltott az ország csúcsán, összefüggő hótakarót alkotva, tavaszban télies hangulatot megidézve – olvasható a Facebookon.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!