2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Színes

Felavatták Frakk és Labdarózsa domborművét

Felavatták Frakk és Labdarózsa domborművét Kápolnásnyéken. A 10 éve elhunyt József Attila-díjas író, Bálint Ágnes mesehőseiről készült alkotások a Halász –kastély udvarában, egy játszótér mellett kaptak helyet.

  • Felavatták Frakk és Labdarózsa domborművét

Mazsola és Tádé, Kukori és Kotkoda, Vizipók-csodapók, Frakk a macskák réme és Labdarózsa – mind-mind Bálint Ágnes mesehősei. A 10 éve elhunyt írónőre emlékezve nem róla készült szobor, hanem az általa alkotott karakterekről.

„Nem könnyű időszakban alkotott, mégis olyan értékeket tudott megjeleníteni, amelyek a mai napig is maradandóak, és maradandóak lesznek még a mi gyerekeink, unokáink, dédunokáink számára is” – mondta az eseményen Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

Bálint Ágnes mesekönyvek szerkesztője, író és dramaturg volt, 14 évesen már jelent meg gyermekkönyve. A Magyar Televízió gyermek osztályának, a Cicavíziónak a létrehozója, ahol együtt dolgozott például a Nagy ho-ho horgászon is Csukás Istvánnal. A meséivel tanítani, és boldogabbá tenni is akart.

„Az a jó benne, hogy nem csak a gyerekek között marad fönt. Hiszen ugye először is a gyerekek előbb-utóbb fölnőnek, viszik magukkal a felnőttkorba, hanem elterjed a felnőttek között is, ami azt jelenti számomra, és azt jelenti remélem mindenki számára, hogy ez a dolog vidámabbá, derűsebbé, csillámlóbbá és fényesebbé teszi az életet” – így Csukás István író.

Nagyon szerette a természetet, az állatokat. Nem véletlenül lett Frakk és Labdarózsa is vizsla, neki is volt ilyen kutyája. Domborműveik a kápolnásnyéki Halász-kastély felújításakor talált vörös márványlapokra kerültek.

„Ezek rajzok, és ezek halálpontosan megrajzolt előre kitalált figurák. Na most itt azért ezt átrakni térbe itt nagyon pontosan kell dolgozni, mert hogyha a rajz nem stimmel, szét fog folyni, nem lesz felismerhető, tehát ezzel a szellemmel indultam neki a feladatnak” – mesélte Kontur András szobrászművész.

Bálint Ágnes a Fejér-megyei Adonyban született, és Székesfehérváron járt gimnáziumba, ezért döntött a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány, hogy a kápolnásnyéki Halász-kastélyban állítanak emléket az írónőnek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!