2024. 05. 04. Szombat Mónika, Flórián napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Moziklip 13:00

Színes

Bocsánatot kért a Colosseumot megrongáló fitneszedző

Bocsánatot kért a római ügyészségnek és Roberto Gualtieri római polgármesternek címzett levelében az a Bristolban élő bolgár fitneszedző és autós futár, aki kulccsal felvéste a Colosseum falára saját és barátnője nevét.

  • Bocsánatot kért a Colosseumot megrongáló fitneszedző

"Szeretnék teljes szívemből és őszintén bocsánatot kérni az olaszoktól és az egész világtól, amiért kárt okoztam egy olyan értékben, amely az egész emberiség öröksége" - írta a 27 éves férfi.

A turista, akit a brit sajtó Ivan Dimitrovként azonosított, azt véste a római Colosseum falára, hogy "Ivan+Haley 23".

Az esetről felvétel is készült, amelyet sokan láttak a közösségi médiában. Az ókori műemlék megrongálása közfelháborodást váltott ki Olaszországban.

Miután a Colosseum igazgatósága panaszt tett, az Angliában élő turistát fotó- és videóösszehasonlítás alapján sikerült azonosítani.

A fitneszedző köszönetet mondott azoknak, akik "odaadással, gondossággal és áldozatkészséggel őrzik a Colosseum felbecsülhetetlen történelmi és művészeti értékét".

Az Il Messaggero című római napilapban szerdán nyilvánosságra hozott levél írója "szégyenkezéssel vallotta be", hogy "csak e sajnálatos események után tudta meg, milyen régi műemlékről van szó".

A rongálásért ötezer euróig terjedő pénzbírsággal és tizenöt nap börtönbüntetéssel számolhat. A turista ellen kulturális javak megrongálása miatt folyik nyomozás.

A Colosseum Olaszország egyik legkedveltebb turistalátványossága, Róma jelképe. A világ legnagyobb amfiteátrumát, a gladiátorviadalok egykori helyszínét, amely 80-tól 523-ig fogadta a nézőket, tavaly több mint 7,5 millióan keresték fel.

Idén ez már a negyedik eset volt, hogy valaki a Colosseum falára rajzolt.

2015-ben ugyancsak egy bolgár turistát, Blagoj Georgiev egykori válogatott labdarúgót érték tetten, amint nevének kezdőbetűit az amfiteátrum egy oszlopára véste egy pénzérmével. Az ugyancsak a menyasszonyával Rómában vakációzó focistát feljelentették, 20 ezer euróig terjedő bírság fenyegette. Egy évvel korábban pénzbüntetéssel sújtottak egy orosz turistát.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!