2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Színes

Attila kori aranykincset bemutató kiállítás nyílt Hódmezővásárhelyen

A legjelentősebb hun kori pénzleletet, a szikáncsi aranykincset bemutató kiállítás nyílt a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban. Vásárhelynek ötven évet kellett várnia arra, hogy a közel 1450 különleges érméből ötvenet ki tudjanak állítani.

Golyóálló vitrinben állították ki a közel ötven aranyérmét. Az 1450 darabból álló lelet 1963-ban került elő egy tanyán a Hódmezővásárhelyhez tartozó Szikáncson.

„Anyukám mondta, hogy nézd, lányom, a Jóisten ránk tekintett, adott nekünk egy csomó kincset. Hát, az üveg már tele volt, és akkor legelőször én fogtam meg mamáék után azt a tele üveget, én láttam, de azt mondja, két kézzel fogjad, mert elejted” – mondta Ale Sándorné. A család néhány érmét elvitt megvizsgáltatni a Nemzeti Múzeumba. A tanyára hamarosan régészek érkeztek, akik az akkoriban még újdonságnak számító fémkeresővel kutatták át a területet. A nagy tisztaságú, 23 karátosnál is finomabb érmék a 440-es évekből származnak. A kutatók szerint Attila uralkodása idején kapták a pénzt sarcként a hunok a bizánciaktól.

„Ekkor volt testvérháború Buda és Attila között és ezért, ugye, létezik egy olyan elmélet, ami roppant meggyőző, és egyelőre jobbat nem tudott még felállítani senki, hogy tulajdonképpen ez a húsz fontnyi arany, ez valamelyik Buda-párti főúrnak lehetett a részesedése valamelyik korábbi időszak zsákmányából és ennek a bizonyos háborúnak a zsákmányából, de amikor a két testvér közt kitör a háború, ami hát, ugye, Buda halálával végződik, nyilván az ő embereinek egy részét is kivégzik, ez az illető elrejthette az aranyakat” – mondta Torbányi Melinda, a Magyar Nemzeti Múzeum Éremtárának főosztályvezetője.


A tárlat megnyitására fél évszázadot kellett várniuk a hódmezővásárhelyieknek. Egy közelmúltban elfogadott jogszabály-módosítás teremtette meg annak lehetőségét, hogy a Nemzeti Múzeum raktárában őrzött kincseket időnként kiállíthassák ott, ahol azokat megtalálták.

L. Simon László elmondta: a céljuk, hogy megteremtsék annak a lehetőségét, hogy a lehető legkönnyebben és legkevesebb adminisztrációs teherrel ezeket a műtárgyakat azok a múzeumok bemutathassák, amelyeknek közelében találták. A kulturális bizottság elnöke hozzátette, ehhez a múzeumoknak eleget kell tenni a biztonsági, védelmi követelményeknek.

A szikáncsi lelet mai áron 22 millió forintot ér.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!