2023. 05. 30. Kedd Janka, Zsanett napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napindító 06:50

Színes

A Miami ócenárium szabadon enged egy több mint ötven éve fogságban tartott kardszárnyú delfint

A Miami ócenárium megállapodásra jutott állatvédőkkel a Lolita nevű kardszárnyú delfin elengedéséről - közölték csütörtökön helyi tisztségviselők.

  • A Miami ócenárium szabadon enged egy több mint ötven éve fogságban tartott kardszárnyú delfint

A tájékoztatás szerint a Friends of Lolita (Lolita barátai) nevű civilszervezettel kötött kötelező erejű megállapodás értelmében a 2268 kilogramm súlyú nőstényt két éven belül szabadon engedik a Csendes-óceán északnyugati részén természetes élő közegébe.

Lolita, akit több mint ötven éve tartanak fogságban, 2022 márciusában "vonult vissza" az élményparki "mutatványos élettől".

A Miami Herald című helyi lap szerint az 57 éves kardszárnyú delfint 1970-ben fogták el egy öbölben Seattle mellett. Mindemellett Lolita szabadon engedéséhez még a szövetségi hatóságok jóváhagyása is kell.

"Az egyik oka annak, amiért megvettük a Miami ócenáriumot az volt, hogy egy jobb jövőt biztosítsunk Lolitának" - ismertette Eduardo Albor, a The Dolphin Co vezérigazgatója, akinek cége a ócenárium tulajdonosa.

A kampány Lolita szabadon engedéséért igazából a 2013-ban bemutatott "Blackfish" (Feketehal) című dokumentumfilmmel nyert lendületet, ami rávilágított a fogságban tartott kardszárnyú delfinek helyzetére.

Állatvédők évek óta sikertelen harcot folytattak bíróságokon Lolita szabadon engedése ügyében miután az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) 2015-ben a veszélyeztetett állatok listájára helyezte a kardszárnyú delfineket.

A természetes ellenséggel nem rendelkező tengeri emlősök akár 80 évig is élhetnek.

BORÍTÓKÉP: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Partiumba érkezett a Petőfi-busz

Partiumba érkezett a Petőfi-busz

A Petőfi Irodalmi Múzeum a költő születésének 200. évfordulója alkalmából egy buszon rendezte be utazó tárlatát, amely több mint egy éven keresztül látogatja a kárpát-medencei magyarok lakta településeket.
Játszóházak, bemutatók várták a gyerekeket egész nap

Játszóházak, bemutatók várták a gyerekeket egész nap

Színpadi programok, játszóházak, bemutatók várták egész nap a családokat Zalaegerszegen a városi gyereknapon. A legkisebbek kedvence az ugrálóvár és a legofal építése volt. A rendezvényt idén is a Vizslaparkban tartották.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!