2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Vándortúrákkal vinnék közelebb a természethez a diákokat

2017. március 29., szerda 21:32, frissítve: csütörtök 11:01

A természet szépségeivel ismertetné meg a diákokat a kormány a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel és az Országos Erdészeti Egyesülettel karöltve. Újjáélednek ugyanis a vándortáborok, amelyek keretében júliusban és augusztusban gyalogos és vízi vándortáborokat indítanak felső tagozatos, illetve középiskolás diákok számára. A táborokra 20-40 fős diákcsoportok jelentkezését várják.

A Vándortábor 2017 program lényege, hogy leegyszerűsítse a tanárok munkáját, a családok számára pedig megfizethető árért kínáljon gyalogos és vízi vándortáborokat. A programért felelős kormánybiztos elmondta: közel 430 millió forint áll a program rendelkezésére kormányzati forrásból.

„Igazából be kell valljam, hogy vakon repülünk. Régen vándortábor-mozgalmak voltak, kiépített túraútvonalak; sajnos a rendszerváltás után ezek elkoptak, és itt az ideje, hogy újraindítsuk őket. Engem kormánybiztosként azzal bíztak meg, hogy megnöveljem a természetben aktívan élő, mozgó emberek számát. Nagyon fontos célközönség a legfiatalabb korosztály, hiszen hogyha megszeretik a kirándulást, a vízitúrázást, akkor ez valószínűleg egész életükben el fogja kísérni őket” – mondta Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos.

A gyalogos útvonalakat az Országos Erdészeti Egyesület, a vízi táborokat a kajak-kenu szövetség szervezi. A fiataloknak a kor szellemiségéhez hűen olyan applikációt készítettek, amellyel megtervezhetik a túrát, valamint egyebek között a közeli turisztikai látványosságokról is információt tudnak gyűjteni.

„Nagyon sokan, akik később kajakoztak vagy kenuztak, akár versenyszerűen, akár olyan magas szinten, mint például Kammerer Zoltán, azok vízitúrák alkalmával ismerkedtek meg a sportággal. Azt hiszem, és természetesen abban reménykedünk, hogy aki eljön, és vízitúrázik, az megszereti a mi sportágunkat. Az sem baj, ha belőlük nem lesz élsportoló, de hogyha életük folyamán rendszeresen elmennek a vizekre, és majd elviszik a gyerekeiket, unokáikat, és adják generációról generációra tovább, hogy igenis életre szóló élmény ott lenni és a vizeken evezni, akkor ez, azt hiszem, nagyon jó dolog lesz” – fejtette ki Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke.

A háromszoros olimpia bajnok Kammerer Zoltán gyerekként szerette az ilyen táborokat, és mostaniakban is szívesen részt vesz.

„Én vagyok az, aki 1987-ben, harminc évvel ezelőtt elkezdett kajakozni, én még a túrákon nőttem fel. Aztán jött a rendszerváltás, amikor ezek szépen-lassan elmaradoztak, persze nálunk nem. Nagyon szeretném, ha ezt a mai generáció is megízlelné, megszeretné, és rájönne, hogy milyen jó dolog tud lenni egy 70-100 kilométeres túra több megállóval. Bár ez modern változat, gondolom, minden kikötőben lett wifi, melegkonyha, hidegkonyha, azért nekünk más volt, amikor pucoltuk a hagymát, a krumplit, és tüzet csiholtunk. Ez volt a kihívás az egész napban” – mesélte a kajakos.

Első körben a gyalogos, illetve a vízi vándortáborokra is ötszáz pedagógust készítenek fel, akik bruttó 10 000 forintos napidíjat kapnak. Egy hétnapos gyalogtúra 21 000, egy hatnapos vízitúra 17 500 forintba kerül egy diák részére.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!